Dobila odštetu zbog automatske instalacije Windowsa 10

windows 10

Microsoft jedva čeka da njegovih milijardu korisnika pređe na Windows 10 platformu, što bi trebalo da se dogodi do sredine 2018. godine. Međutim, nestrpljivost te kompanije i agresivno promovisanje novog operativnog sistema može skupo da je košta.

Prošlog mjeseca jedna žena iz of Sausalitoa u Kaliforniji dobila je odštetu u iznosu od 10.000 dolara zbog toga što joj je Microsoft samoinicijativno ažurirao operativni sistem, čime je funkcionisanje njenog računara bilo usporeno.

Naime, Teri Goldstein kaže da je u avgustu prošle godine, bez njene saglasnosti, operativni sistem njenog poslovnog računara promijenjen iz “sedmice” u “desetku”, zbog čega je turistička agencija u kojoj radi izgubila oko 17.000 dolara, naročito u posljednjem tromjesečju prošle godine, kada je sezona odmora i rezervacija aranžmana na vrhuncu.

Goldstein nije mogla da odgovori na potrebe svojih klijenata, jer su svi dokumenti i mailovi koji su joj bili neophodni za rad, postali nedostupni nakon prelaska na Windows 10.

Ona se obratila korisničkoj podršci Microsofta i pretraživala forume, tražeći lijek za svoj računar, koji je funkcionisao sve gore i gore.

Kada je njen iskaz saslušan pred sudom, Microsoft čak nije poslao svog advokata, nego zaposlenog u lokalnom prodajnom centru njihovih proizvoda.

“Niko me nije pitao da li želim da ažuriram sistem”, kaže Goldstein, koja u vrijeme kada je došlo do automatske instalacije, nije ni čula za Windows 10.

Na internetu pritužbe korisnika Windows operativnih sistema na agresivno promovisanje “desetke” postaju sve glasnije.

Recimo, mnogi su se žalili na to da njihovi računari automatski pokreću instalaciju novog sistema, a da pritom ne traže saglasnost korisnika.

Ipak, Microsoft i dalje označava Windows 10 kao “preporučeno ažuriranje”, što u zavisnosti od opcija koje odabere korisnik računara, može da znači da će instalacija početi automatski.

Iako je oko 300 miliona korisnika prešlo na posljednji operativni sistem ove kompanije, broj slučajeva u kojima je “desetka” usporila ili potpuno obustavila rad nekih starijih računara, porastao je do te mjere, da bi to trebalo da označi crveni alarm za Microsoft.