Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

internet

ISPRAVAK – Ruteri ne troše struje kao frižider

router

Čak i u slučaju da se računaju najmanja navedena potrošnja električne energije frižidera i najveća navedena potrošnja rutera, ponovo se dobije rezultat koji ukazuje na to da frižideri troše više

Portali, među njima i Fokus.ba su objavili tvrdnju da ruteri troše jednaku količinu struje kao i frižideri pozivaju se na “Saveznu agenciju za zaštitu okoline (Umwelt Bundesamt) Njemačke”.

Na ovoj se stranici zaista navodi da ruteri koji su stalno povezani na internet mogu dostići potrošnju električne energije kao i frižider. To, ipak, ne znači da svi ruteri u domaćinstvima troše tu količinu struje. Utvrdio je to u svojoj analizi portal Raskrinkavanje.ba. U istoj analizi navode se tačne činjenice:

Različiti ruteri troše različite količine električne energije. Ipak, dostupni izvori saglasni su da ruteri troše do oko 20 vati (W) za sat korištenja. Prosječna potrošnja koju navode ovi izvori iznosi 6 vati po satu. Ukoliko bi se računao navedeni prosjek, ruteri prosječno troše 144 W za 24 sata, što je jednako 0.144 kilovat-sati (kWh).

Kako se navodi na stranici Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, cijena električne energije po utrošenom kWh iznosi 13,46 pfeninga za potrošače s jednotarifnim brojilom. Dakle, ukoliko se potrošnja od 0.144 kWh pomnoži sa 30 dana u mjesecu, a onda i s cijenom kWh u BiH, dobije se da ruteri za internet prosječno potroše oko 0,58 KM mjesečno.

Čak i u slučaju da se računaju najmanja navedena potrošnja električne energije frižidera i najveća navedena potrošnja rutera, ponovo se dobije rezultat koji ukazuje na to da frižideri troše više.