Računari

Microsoft obećao da više neće prisiljavati korisnike na nadogradnju

27/08/2017

Velike kompanije često čine greške u svom poslovanju. No, ono što razlikuje uspjeh od podbačaja je činjenica da znaju prepoznati svoje greške i ispraviti ih. Ili se barem izviniti za njih.

Nizu takvih kompanija pridružio se i Microsoft, koji je u sklopu tužbe u Njemačkoj, obećao kako više nikad neće prisiljavati korisnike na nadogradnju Windowsa.

Tačnije, Microsoft se ispričao šta je, na neki način, prisilio korisnike ranijih verzija Windowsa da ažuriraju operativni sistem i tako ga nadograde na verziju 10.

Naime, mnogi su korisnici u sklopu redovnog ažuriranja sistema, na svoj računar preuzeli i novi operativni sistem koji se potom instalirao i prouzročio probleme za mnoge. Iako su se iz Microsofta branili tvrdnjom kako su korisnici imali mjesec dana da se jave korisničkoj službi i povrate svoj stari operativni sistem, udruge za zaštitu potrošača smatrale su kako to nije dobra praksa te su podigle tužbu protiv Microsofta.

U službenom sudskom dokumentu Microsoft Njemačka se, u ime Microsofta, obavezao kako više nikad neće “skrivati” instalacijske datoteke nadogradnje operativnog sistema u pozadinskom preuzimanju.

Udruge za zaštitu potrošača takvu izjavu smatraju pobjedom, jer osigurava da Microsoft više neće poduzimati takve poteze. Ali i da će korisnici moći svjesno odlučiti žele li nadograditi svoj operativni sistem ili ne.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.