Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Microsoft ukida podršku za Windows 7 i 8

windows7

Microsoft ukida podršku za Windows 7 i 8 na novim računalima.

Prošlog petka ta je kompanija objavila da računari s novijim čipovima od AMD-a, Intela i Qualcomma moraju imati Windows 10, kako bi i dalje primala obavijesti o isporuci novih nadogradnji sistema. Računari koji zahtijevaju Windows 10 da bi i dalje imali Microsoftovu podršku oni su s procesorima koji se temelje na dizajnu Intel Skylakea puštenog u prodaju prošle godine, Intelove porodice Kabylake, AMD Bristol Ridgea i Qualcommova 8996/Snapdragona 820, piše techrepublic.com.

Pretpostavlja se da će ovaj potez najteže pogoditi kompanije, koje se sporije od privatnih korisnika prebacuju na nove operativne sisteme. Zbog tog su se oslanjale na deset godina podrške koju je Microsoft pružao dosad, bez obzira na hardver. Kad je Microsoft ukinuo podršku za Windows XP u aprilu 2014. godine, više od tri četvrtine kompanija u Velikoj Britaniji ga je u određenoj mjeri nastavilo koristiti.

Da bi donekle nadoknadio utjecaj novih odluka na kompanije, potpredsjednik Microsoftove grupe za Windowse i uređaje Terry Myerson izjavio je da će kompanija nastaviti pružati podršku za Windows 7 i 8 na nizu računara koji se temelje na Skylakeu, kako bi korisnicima dali vremena da se pripreme za prebacivanje na Windows 10.

Komplikacije prilikom podržavanja starije tehnologije

To bi trebalo potrajati do 17. jula 2017. godine, a nakon toga ti će računari primati obavijesti samo za najvažnije sigurnosne nadogradnje. Microsoft će podržavati Windows 7 na računarima sa starijim procesorima do 14. januara 2020., a Windows 8.1 do 10. januara 2023. godine. Myerson je objavio da je do ovih promjena došlo zbog komplikacija koje imaju prilikom podržavanja starije tehnologije.

“Windows 7 je osmišljen prije gotovo deset godina, kad nije bilo x86/x64 SOCs”, napisao je na svom blogu.

Windows 7 i 8 i dalje će raditi, ali zbog nedostatka zakrpa i podrške, sistem će biti podložan napadima, a nakon nekog vremena usporiti će i način rada računara. Ono što trebate učiniti jest u Windows storeu preuzeti zakrpu odnosno service pack Windows 8.1. Za to morate imati 4GB slobodnog prostora na hard disku. Korisnici koji su prešli na sistem 8.1 mogu besplatno preuzeti verziju Windows 10. Za to moraju preuzeti instalacijski alat, odabrati verziju sistema koju žele instalirati (32 ili 64 bitni) i pokrenuti instalaciju.