Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Superračunar u nuklearnom postrojenju iskoristili za rudarenje Bitcoina

bitcoin

U nuklearnom postrojenju u Sarovu nastala je ruska prva nuklearna bomba tokom Hladnog rada i vladavine Staljina, a i danas je ovaj grad izuzetno važan za ruske nuklearne planove te čak nije niti upisan na nekim kartama, dok su za dolazak u Sarov i dalje potrebne posebne dozvole.

U ovom postrojenju zaposleno je oko 20 hiljada naučnika te je u njemu smješteno jedno od najjačih superračuanara u Rusiji potrebno za izvršavanje brojnih složenih operacija, a zbog sigurnosti i zaštite od cyber napada i hakera, ono nije niti povezano s internetom.

Prema nedavnom izvještaju rusih medija, naučnici iz Sarova pokušali su, vjerovali ili ne, ovo računalo iskoristiti za – rudarenje Bitcoina.

Ova kriptovaluta ne ovisi o nekom centraliziranom kompjuterskom sistemu, već iskorištava procesorsku snagu kompjutera brojnih korisnika koji ovakvim rudarenjem mogu zaraditi novac, odnosno Bitcoine.

Dok se ranije moglo bez problema rudariti s slabijim račuanrima i zaraditi velike količine ove kriptovalute, danas su za rudarenja potrebna izuzetno snažni računari te velika količina energije, a kako je vrijednost Bitcoina posljednjih mjeseci smanjena za nekoliko hiljada dolara, zarada više nije velika kao tokom prošle godine.

Ako možete koristiti nečije računar i imate pristup električnoj energiji čije račune nećete vi platiti, rudarenje Bitcoina itekako se može isplatiti, ali ako pri tome koristite ruski superračunar u nuklearnom postrojenju, jasno je kako takav scenarij nema sretan završetak.

Kada su se ruski znanstvenici povezali s internetom i krenuli rudariti, o tome je odmah obaviješten sigurnosni odjel nuklearnog centra u Sarovu – oni su brzo uhićeni te je protiv njih pokrenut kriminalni postupak. Više detalja o ovom slučaju trenutno nije poznato, ali nakon hapšenja naučnika jasno je, ako je neko u Sarovu imao slične sulude ideje o iskorištavanju superračunara za rudarenje i brzu zaradu, sigurno je odustao od tih ideja.