Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vatikan želi da studenti tehnološkim inovacijama riješe svjetske probleme

papa franjo

Vatikan će organizovati prvi hackathon ove sedmice, događaj na kom će se studenti sa više od 50 univerziteta širom svijeta tehnološkim rješenjima boriti protiv najvećih svjetskih problema.

Oko 120 studenata i 35 mentora okupit će se u Rimu tokom tri dana kako bi potražili rješenja za socijalnu uključenost, migrante i izbjeglice, te interreligijski razgovor.

“Cilj je skupiti ljude iz različitih sredina sa tehnološkim, biznis i civilnim znanjem kako bi iz različitih perspektiva pristupili rješavanju globalnih problema”, kazao je otac Eric Salobir, katolički svećenik i predsjednik mreže Optic za istraživanje i inovacije.

Događaj pod nazivom VHacks organizovan je u saradnji sa najvećim svjetskim tehnološkim kompanijama poput Googlea i Microsofta.

Studenti dolaze iz različitih sredina.

“Bit će samo nekolicina katolika. Učestvovat će veliki broj muslimana, židova i ateista. Tu je i balans spolova, a i svih pet kontinenata je zastupljeno”, izjavio je Jakub Florkiewicz, tehnološki konsultant i organizator VHacksa.

Studenti će biti podijeljeni u timove i rješavati različite tematske probleme. Događaj počinje u četvrtak, a najinovativniji doprinos bit će nagrađen na osnovu tehnološkog, ali i humanističkog pristupa.