Računari

Čudo od djeteta

Za ovu desetogodišnjakinju otimaju se Google i Microsoft

07/11/2018

Sve je počelo kad je imala samo osam godina i stvorila igru CoderBunnyz koja je namijenjena djeci koja žele da nauče programirati

Djevojčica je ujedno i osnivač i izvršna direktorka kompanije CoderBunnyz, koja je privukla pažnju brojnih svjetskih medija i onih koji su joj ponudili da održi niz predavanja.

Sve je počelo kad je imala samo osam godina i stvorila igru CoderBunnyz koja je namijenjena djeci koja žele da nauče programirati. Inače, Samaira programira od šeste godine.

Zahvaljujući igri koju je stvorila, Mehte je osvojila drugo mjesto i nagradu od 2.500 dolara.

To je privuklo pažnju Cartoon Networka, koji je tražio mlade i talentovane djevojčice koje bi nosile titulu prave Powerpuff djevojke (po popularnom crtanom o malim superjunakinjama), a kad se pojavila u jednom njihovom video-spotu, stvari su počele da se razvijaju u pravom smjeru.

Njena priča proširila se u medijima i počela je da prodaje svoju igru preko Amazona.

“Prodali smo 1.000 kutija, što je nešto više od 35.000 dolara, a igra je na tržištu tek godinu dana”, rekla je za Business Insider.

Osmislila je i odličnu kampanju kako bi promovisala igru, a pomogao joj je njen otac Rakesh Mehta, koji je i sam inženjer u Intelu.

Danas uz pomoć igre pomaže svojim vršnjacima da nauče programirati, ali ne namjerava na tome stati.

Započela je inicijativu pod nazivom “Yes, 1 Billion Kids Can Code”, koja omogućava da zainteresovani doniraju igru školama, a pokrenula je i radionice u kojima djeci iz tih škola pomaže da nauče da koriste igru.

Početkom ove školske godine 106 škola već je koristilo tu igru, ali Mehta se prebacila na nastavak – igru koja će mališanima pomoći da nauče da programiraju.

Igra se zove CoderMindz i djeca će kroz igru učiti kako da ovladaju osnovama vještačke inteligencije i kako s vremenom te vještine da primijene na izradi robota.

The Real Power Puff Girl – CoderBunnyz – Empower the girls and boys to learn code! from samaira monica on Vimeo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.