Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

​Praljak skrivao otrov među lijekovima u haaškoj ćeliji

Vincent Veenman, glasnogovornik holandskog tužilaštva koje provodi istragu o smrti Slobodana Praljka, potvrdio je da preliminarna istraživanja pokazuju da je uzrok njegove smrti “ispijanje smrtonosne tekućine”. Istražitelji će se fokusirati na potpomognuto samoubistvo i pritom pokušati utvrditi kako se smrtonosna tekućina koju je popio Praljak mogla naći u haaškoj sudnici. Također, zanima ih i tko je Praljku dostavio tekućinu te kako ju je uspio prokrijumčariti u sudnicu.
Pored službene istrage koju pokreću holandski istražitelji, Haaški sud otvorit će i svoju, nezavisnu, izvijestio je glasnogovornik Nenad Golčevski. Pritom je demantovao medijske špekulacije da je Praljak preminuo u sudnici.

Otvaranjem istrage jučer je u Haagu započela i obdukcija Praljkovog tijela. Na zahtjev suda prisutna su bila i dva hrvatska stručnjaka, čija imena nisu objavljena. Haaški sud sinoć je objavio da je u krvi Slobodana Praljka pronađen kalijev cijanid koji je uzrokovao zastoj srca što je i bio uzrok njegove smrti. Pred istražiteljima je težak zadatak utvrđivanja načina na koji je otrov uspješno skrivan od stražara, a iz izvora bliskih generalu Večernjak je otkrio mogući scenarij.

– Praljak je imao zdravstvenih problema, čemu je zasigurno pridonio i stres kojem je bio izložen. Zato je uz sebe, u ćeliji, već duže vrijeme imao nekoliko bočica s lijekovima među koje je mogao sakriti i otrov. Kada ga je, kako i od koga dobio tek treba utvrditi, ali zasad je jasno da stražari nisu provjeravali sadržaj bočica jer se bližio kraj rada Tribunala, pa su kontrole bile ležernije, kazao je Praljkov blizak prijatelj.

Tijelo generala Praljka bit će, nakon završetka obdukcije, transferirano u Zagreb gdje će se, prema želji pokojnika, održati privatna i zatvorena ceremonija koja će prethoditi kremiranju. Potom će, kako je naveo u svom oproštajnom pismu, pepeo prosuti Mirogojem.