Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužilaštvo bih

Adnan Ćatić se borio za ISIL osam godina: “Sumnjamo u njegovu deradikalizaciju”

adnan ćatić suđenje
Foto: Screenshot

Ćatiću, koji je sredinom novembra uhapšen na osnovu potrage raspisane od Državne agencije za istrage i zaštitu, optužnicom se na teret stavlja da je 1. jula 2013. napustio BiH sa Aerodroma Sarajevo, otišao u Tursku i zatim ilegalno prešao u Siriju

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je produženje pritvora Adnanu Ćatiću, osumnjičenom za organizovanje terorističke grupe, odnosno učestvovanje na stranim ratištima, dok je njegova odbrana zatražila određivanje mjera zabrane.

Tužilac Dubravko Čampara je, obrazlažući zahtjev za produženje pritvora u trajanju od mjesec dana, naveo kako tužilačka istraga protiv Ćatića traje niz godina, kao i protiv mnogih koji su u Siriju otišli nakon 2012. godine i pridružili se različitim terorističkim grupama, javlja BIRN BiH – Detektor.

Zloglasna jedinica

Podsjetio je kako je Ćatić u BiH stigao u novembru prošle godine, kada je uhapšen, te da je protiv njega 5. januara podignuta optužnica, o čemu je Detektor pisao ranije. Kao dodatni razlog za produženje pritvora naveo je i zahtjev sudije za prethodno saslušanje da zatraže produženje pritvora, jer mu je za razmatranje optužnice potrebno više od zakonski predviđenih osam dana.

Govoreći o posebnim pritvorskim zahtjevima, tužilac je podsjetio kako sumnjaju da se Ćatić pridružio terorističkoj organizaciji “Džabrat Al Nusra”, da je tamo boravio osam godina, prošao vojnu obuku i obuku za snajperistu, te ratovao u Siriji. Kazao je kako pritvor traže jer nisu sigurni u njegovu deradikalizaciju, te da nije jedini koji se vratio sa stranih ratišta prošle godine, što u trenutnoj geopolitičkoj situaciji zabrinjava jer je riječ o osobama koje znaju rukovati oružjem i poznaju ljude koji im mogu pomoći da napuste državu.

Ćatiću, koji je sredinom novembra uhapšen na osnovu potrage raspisane od Državne agencije za istrage i zaštitu, optužnicom se na teret stavlja da je 1. jula 2013. napustio BiH sa Aerodroma Sarajevo, otišao u Tursku i zatim ilegalno prešao u Siriju. Tamo se priključio terorističkoj organizaciji “Džabrat Al Nusra”, koja djeluje na području Sirije i koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda proglasilo terorističkom organizacijom. U ovoj organizaciji, navodi se, djelovao je na formacijskom mjestu snajperiste.

Navodi Ćatićevog advokata

Branilac Senad Dupovac je rekao kako Tužilaštvo nije navelo tačan datum kada je njegov branjenik otišao u Siriju, te je ustvrdio da je on to uradio prije nego su ISIL i “Džabrat Al Nusra” proglašeni terorističkim organizacijama. Dodao je kako Ćatić jeste bio u Siriji, ali da nema dokaza da je prošao vojnu obuku i učestvovao u ratnim dejstvima, kao i da bi bio ranije uhapšen u Turskoj, gdje je boravio više od dvije godine, da su navodi iz optužnice tačni.

“Da je on terorista, Turci bi ga uhvatili”, dodao je Dupovac pojašnjavajući da je Ćatić samovoljno došao u BiH, jer mu je istekao pasoš, a ne u lisicama.

Dupovac je naveo i kako je njegov branjenik sam kupio kartu i došao u BiH, zbog čega smatra da ne postoji bojazan da će pobjeći iz naše zemlje, kao i da ranije nije kažnjavan niti je počinio neko krivično djelo.

Zbog ovih razloga Odbrana je zatražila da Ćatiću budu određene mjere zabrane napuštanja i promjene mjesta prebivališta, kao i policijska provjera njegovog statusa nasumično, dva puta dnevno.

Ovom prijedlogu Tužilaštvo se usprotivilo.

Sud BiH će naknadno donijeti odluku.