Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Јoš nije donesena naredba o sprovođenju istrage protiv Dalide Burzić

dalida burzic nova fotka
Dalida Burzić

Tužilaštvo BiH potvrdilo je da je formiran predmet protiv glavne tužiteljke sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Dalide Burzić i njenih saradnika. Međutim, još nije donesena naredba o sprovođenju istrage.

Prijava Јosipa Šimića protiv Dalide Burzić i ostalih, upućena je i Federalnoj upravi policije, a Federalno tužilaštvo predmet je predalo Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona. Šimić tvrdi da je dokumentovao krivična djela ucjene, davanja lažnog iskaza, sprečavanja dokazivanja, te udruživanja radi činjenja krivičnih djela, mada je i lično izložen ucjenama i prijetnjama.

Samo jedan od primjera koji je ponukao Šimića da angažuje svoje izvore i prikupi dokaze protiv, kako kaže, pravosudno policijskog klana jeste ubistvo Dženana Memića. Njegov otac Muriz tvrdi da su optuženi pogrešni ljudi. Ljubo i Bekrija Seferović prema navodima optužnice, Dženana su usmrtili vozilom. Međutim, prvi obdukcijski nalaz patologa Hamze Žuje dokazuje da je ubijen jednim udarcem tupog predmeta, navodi Muriz Memić. Kaže, Žujo je svoj nalaz mijenjao čak 6 puta, ali je prvi konačno dospio u njegove ruke, kao i drugi dokazi. Memić kaže da mnogo toga još zna, ali da štiti svoje izvore.

Poručuje da neće odustati. Ne odustaje ni Burzićeva koja Dženanovu smrt kvalifikuje kao krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja sa smrtnim ishodom.

– Na početku istrage je bila saobraćajna nesreća, sve je ukazivalo na to. Onog trenutka kada su došla dva nova dokaza, otvorena je istraga po nepoznatom izvršiocu za ubistvo. Imali smo velikih problema u istrazi, čak se činilo u jednom trenutku da se vodi paralelna istraga. Kada smo utvrdili sve dokaze potvrdili smo optužnicu, kaže Burzićeva. Osim predmeta Memić, Šimićevi dokazi, kako navodi, odnose se i na nezakonitosti u procesu protiv advokata Faruka Balijagića i njegovog sina Ada, te bivšeg predsjednika Federacije BiH Živka Budumira, te slučaj koji je uzburkao BH javnost, samoubistvo maloljetnog Mahira Rakovca, u kojem je Kantonalno tužilaštvo negiralo vršnjačko zlostavljanje.

– Bazira se prije svega na neoborivim dokazima, transkriptima OSA-e, iskazima neposrednih svjedoka i ostalim političkim dokazima koji Burzićku i druge dovode u sigurnu vezu sa organizovanim kriminalom i mnogim montiranim optužnicama, tvrdi Јosip Šimić, teolog i novinar. Nakon pokretanja istraga u dva tužilaštva, glavna tužiteljka Tužilaštva Kantona Sarajevo nije se oglasila na optužbe iz prijave, prenosi RTRS.