Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

​Bh. Hrvati traže da bez prijave adrese u RH transplantiraju organe

transplatacija operacija

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić prošle godine najavio je potpisivanje sporazuma između vlasti u Federaciji BiH s Republikom Hrvatskom kojim bi se omogućilo da se pacijenti iz Bosne i Hercegovine, koji trebaju transplantaciju organa, stavili na liste Eurotransplanta te se operisali u Hrvatskoj, piše Večernji list.

S obzirom da je Hrvatska članica Evropska unije, takva je mogućnost ostavljena za hrvatske državljane koji žive u zemljama unije. Na taj je način i proslavljenom hrvatskom fudbaleru Ivanu Klasniću, koji godinama vodi borbu zbog problema s bubrezima, organ transplantiran u Zagrebu iako živi u Njemačkoj. On se, naime, nije morao prijaviti s prebivalištem negdje u Hrvatskoj niti biti u sistemu hrvatskog zdravstvenog osiguranja. Ipak, takvo što još uvijek ne mogu ostvariti pacijenti iz Bosne i Hercegovine.

U Hrvatskoj je problem nastao u činjenici da Bosna i Hercegovina treba pristati na reciprocitet u skladu sa zahtjevima Eurotransplanta, evropskog centra za transplantaciju organa, ali i potpisati da će podmiriti troškove operativnog zahvata i liječenja.