Ozbiljan problem

100 gradova s nultom neto emisijom: Šta je ključno za smanjenje zagađenja u Sarajevu

sarajevo zagadjenje smog
Foto: D.B./ Fokus.ba

Sarajevsko funkcionalno urbano područje odabrano je u konkurenciji od više od 375 gradova koji su konkurisali za učešće u misiji Evropske unije

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH sastao se danas sa grupom vodećih kompanija i udruženja kako bi sagledali potencijal privatno-javnog partnerstva za rješavanje problema zagađenosti zraka, jednog od najozbiljnijih problema sa kojima se suočava sarajevsko funkcionalno urbano područje (Kanton Sarajevo i gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo).

Evropska unija podržava ovaj proces kroz inicijativu 100 gradova sa nultom neto emisijom, za koju su potrebna značajna ulaganja, na nivou koji je jedino moguće postići kombinacijom državnih i privatnih sredstava. Da bi se postigla nulta neto emisija, gotovo 80% ukupnih promjena koje se trebaju dogoditi u narednoj deceniji će predvoditi privatni sektor, koji na tržište treba donijeti nove proizvode iz čistih izvora energije i mijenjati način života.

Sarajevsko funkcionalno urbano područje odabrano je u konkurenciji od više od 375 gradova koji su konkurisali za učešće u misiji Evropske unije: “100 gradova sa nultom neto emisijom” za postizanje 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. godine.

Sastanak, koji je okupio direktore DHL-a, UNIQUA-e, Porche/VW-a, UniCredit-a, Gazzde i Sarajevo Film Festivala, bio je izvrsna prilika za kompanije da izlože svoju opredijeljenost i konkretne radnje koje su poduzeli na smanjenju zagađenosti zraka u funkcionalnom urbanom području Sarajeva, koristeći e-vozila, toplinske pumpe, solarne panele, kao i o izazovima sa kojima su se do sada suočavali. Ovim sastankom je otvoren dijalog o tome kako bolje podržati i koordinisati cilj misije „Grad sa nultom neto emisijom“.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici kabineta premijera Kantona Sarajevo i kabineta gradonačelnice Sarajeva, te gradonačelnik Istočnog Sarajeva.