150.000 KM za podršku aktivnostima LGBT zajednice u BiH

LGBT

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama za podršku aktivnostima LGBT zajednice u BiH osigurao je sredstva u iznosu od 150.000 KM.

Tim povodom danas su potpisani ugovori o dodjeli grantova između direktora USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama Jasmina Bešića, izvršnog direktora Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj Branka Todorovića, te izvršne direktorice Sarajevskog otvorenog centra Emine Bošnjak.

Helsinškom odboru za ljudska prava iz Bijeljine sredstva od 90.000 KM dodijeljena su za projekt “(Ne)vidljive manjine – nulta tolerancija prema diskriminaciji LGBT osoba” čije će aktivnosti biti realizovane u šest gradova (Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, Sarajevo, Zenica i Tuzla).

Sarajevski otvoreni centar za projekt “Institucionalna mreža podrške za LGBT osobe u Kantonu Sarajevo” dobio je 60.000 KM, što treba doprinijeti stvaranju sigurnog i nediskriminatorskog prostora za LGBT osobe u BiH.

Prema nezavisnim istraživanjima, 51 posto pripadnika LGBT zajednice u BiH je bilo izloženo nekom vidu diskriminacije, 15 posto doživjelo je fizičko nasilje zbog pretpostavljene seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta, 72 posto verbalne napade i zlostavljanje, 36 posto je doživjelo diskriminaciju na radnom mjestu ili pri zapošljavanju, saopćeno je iz USAID-a.