Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

20 godina mirnih protesta Žena Srebrenice: Mnoge žrtve genocida još nisu pronađene

BiH

zene srebrenice (2)

Uskoro se navršava 20 godina od kako svakog 11. u mjesecu članice Udruženja ˝Žene Srebrenice˝ organiziraju mirne proteste u centru Tuzle, podsjećajući da mnoge žrtve genocida iz jula 1995. još uvijek nisu pronađene, te da svi zločinci trebaju odgovarati za nedjela koja su počinili nad bošnjačkim civilima, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Pravda nama, kazna zločincima˝ i ˝Tražimo naše nestale˝ parole su koje ove žene nose zajedno sa jastučnicama na kojima su vezena imena i prezimena nestalih i ubijenih u danima srebreničkog pakla.

zene srebrenice (1)

Tokom današnjeg protesta podršku su im pružili građani Tuzle i Srebrenika, kao i maturanti tuzlanske Behram-begove medrese.

Nura Begović iz Udruženja ˝Žene Srebrenice˝ kazala je da je njena majka umrla, a da nije dočekala da pronađe posmrtne ostatke svog sina, za kojim Begović nastavlja tragati.

zene srebrenice (3)

˝Stalno provjeravamo ko je identificiran. Idemo na masovne grobnice i uključeni smo u cjelokupan proces. No, mnoge masovne grobnice još uvijek su skrivene, a samim tim i ostaci naših najmilijih. Sa ovog mjesta apeliram na sve humane ljude koji imaju bilo kakvih saznanja o masovnih grobnicama, da nam pokažu te lokacije. Jedino tako ćemo dobiti smiraj, jer genocid se nastoji minimizirati na zločin, iako je dokazano da je riječ o genocidu. Minimiziraju se i žrtve, ali kada vidim učenike i mlade ljude koji nam se pridružuju na protestima, ne bojim se da će neko, kada mi umremo, pokušati negirati tu historijsku činjenicu, jer znam da ove generacije to neće dozvoliti˝, kazala je Begović.

zene srebrenice (4)

Ranije tokom dana, žene Srebrenice posjetile su Vladu Tuzlanskog kantona.

˝Tuzlanski kanton je od 1992. godine do danas, prvobitno kroz odbranu, prihvat izbjeglih i raseljenih osoba, a kasnije i za povratak, najviše dao za Podrinje. Nažalost, mnogi to danas ne žele da vide. I danas podržavamo povratnike, ali na nešto drugačiji način. Za njihovo liječenje u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli obezbijeđeno je oko 600.000 KM˝, izjavio je Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona, dodajući da će vrata Vlade za članice ovog udruženja uvijek biti otvorena.