Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IZA KULISA POLICIJSKOG RADA

A-SDA u Zeničko-dobojskom kantonu pokušava uspostaviti parapolicijsku strukturu

Semir_Sut_Dario_Pekic

Uzalud su na politički upliv u operativni rad policije ZDK upozoravali i Ambasada SAD i OHR. Vlada ovog kantona predvođena SDA premijerom zarad koalicionog mira ne reaguje na pokušaje A-SDA da preuzme kontrolu policijskog rada, naročito u istragama privrednog kriminala

Politička borba za kontrolu rada policije u ZDK samo je naizgled zatomljena pojavom korona virusa. Promijenjen je modalitet, ali cilj nije. Ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić, kadar A-SDA, predsjednik općinskog odbora ove stranke u Visokom, MUP je preuzeo kao privatni poduzetnik iz oblasti turizma i hotelijerstva. Shodno upustvima stranke, nastoji preuzeti rukovođenje i operativnim radom policije, saznaje Žurnal iz više izvora unutar ministarstva i policijskih službenika u nekoliko općina ZDK.

Pojavom pandemije, upravljanje kriznim situacijama preuzeli su Krizni štab ZDK te Štab civilne zaštite, no ministar Pekić pored dva postojeća formira „Stručni štab za borbu protiv korona virusa“ kojim lično rukovodi. Zanemarivši sva zakonom predviđena ovlaštenja on najavljuje i objašnjava aktivnosti policije, kao da njom rukovodi.

Kako mu nije uspio prvobitni zadatak da smijeni policijskog komesara Semira Šuta, koji još uvijek ima podršku SDA-HDZ-SBB dijela koalicione vlasti u ZDK, mijenja metode. Pohod je počeo u svom mjestu, Visokom. Traži smjenu načelnika PU Visoko i komandira PS Visoko, uspostavlja mrežu njemu odanih policajaca i nižih rukovodilaca kojima direktno izdaje zadatke kako bi ometanjem rada dokazao nesposobnost načelnika i komandira.

„Mislim da je pridobio barem trećinu policijaca u Visokom. Za Dan policije ZDK nagradio je pet policijskih službenika iz Visokog po svom izboru, iako je bilo mnogo njih koji su zaista zasužili nagradu, sve kako bi izazvao razdor unutar policije,“ kaže za Žurnal sagovornik iz PU Visoko, koji razumljivo ne može javno istupati.

Zaposlenici MUP-a, kao i policijski službenici koji su uz uslov anonimnosti pristali razgovarati za Žurnal, potvrđuju kako ministar Pekić često vulgarnim riječima prijeti policijskim službenicima premještajem ili im pak obećava nagrade i unapređenja za lojalnost. Također, zakazuje sastanke sa policijskim službenicima, što je apsolutno suprotno zakonu.

„Putem svog savjetnika Fadila Jaganjca pregleda svu poštu koja dolazi za Upravu policije kako bi pratili istrage i druge aktivnosti, a nerijetko pozivaju i operativnog dežurnog da bi izdavali zadatke policiji, utiču da se ne vode disciplinski postupci ili da se pokreću postupci ako im neko nije po volji,“ navode policijski službenici.

Žurnal je već pisao o savjetniku ministra Pekića Fadilu Jaganjcu. Na upit su dobili tek uopšten odgovor o brizi za bolju sigurnost u vremenu migrantske krize i pandemije koronavirusa.

“Obavještavamo Vas da se u Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK poslovi rukovođenja Ministarstvom kao i Upravom policije obavljaju u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima ZDK, bez političkog uplitanja u operativni rad policije. Ovakva konstatacija proizlazi i iz dosadašnjih izvještaja i procjena neovisnih i nadzornih tijela policijske strukture u ZDK,” odgovara ministar.

Ta nadzorna tijela, konkretno Komisija za nadzor rada policije ZDK, i sama pokušava izvan svog mandata nadzirati operativni rad policije. Tako već nekoliko puta komisija traži podatke o tome šta Uprava policija radi u borbi protiv zloupotreba droga te, posebno indikativno, aktivnostima u oblasti privrednog kriminala.

Komisijom presjedava Omer Škaljo, isto tako kadar A-SDA, direktor Zavoda za javno zadravstvo ZDK o kojem je Žurnal već pisao. Znakovito, komisija ne pita zašto se ne izvrši popunjavanje kadra, iako MUP-u ZDK nedostaje 200 policajaca. No, ministar Pekić odbija da se testiranje i izbor kandidata izvrši metodom elektronskog testiranja, uz nadzor predstavnika i nevladinog sektora, kojim bi na najmanju moguću mjeru bila svedena mogućnost zloupotrebe izbora kandidata. Upravo mogućnost direktnog uticaja izbora novih policijaca po mjeri A-SDA i kantonalnog bossa ove stranke u ZDK Rame Isaka jeste razlog opstrukcije.

Policijski komesar Semir Šut očito je mislio da će davanjem određenih ustupaka ministru i onima koji mu daju uputstva iz sjene, zadovoljiti njihove apetite. Za sada, tvrdi on, održava sistem rukovođenja.

„Moja je odgovornost i obaveza da osiguram da operativni policijski rad bude lišen bilo kakvog političkog uticaja ili rukovođenja koje nije propisano citiranim zakonom. Za praktičnu primjenu pomenutih odredbi potrebna je odlučnost i profesionalni integritet, za koje sam uvjeren da posjedujem, bez obzira na političke stavove. Budite uvjereni da ću na tome i ustrajati i uporno graditi i braniti ugled policije Zeničko-dobojskog kantona“, odgovor je komesara na Žurnalov upit za komentar o aktuelnim političkim pritiscima.

Po svemu sudeći, uzalud je Ambasada SAD-a upozoravala na praksu neprimjerenog političkog uplitanja u operativno djelovanje te onemogućavanje finansijske neovisnosti policije ZDK, a Visoki predstavnik Valentin Inzko o tome govorio i u Skupštini UN-a. Vlada ovog kantona predvođena SDA premijerom Mirzom Ganićem, koji je kao i ministar Pekić iz Visokog, zarad „koalicionog mira“ ili bolje reći podjele „plijena“ ne reaguje na pokušaje A-SDA da svim metodama postanu neprikosnoveni „policajci“ Zeničko-dobojskog kantona.