Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

apel vlastima

AARHUS pozvao parlamentarce FBiH da podrže dopune zakona i zaštite rijeke

rijeka-ugar-aarhus

Akt na čije usvajanje ovdje poziva AARHUS je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine

Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH” (AARHUS) apelira da Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvoji Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH jer, prema navodima ovog udruženja, to bi ozakonilo obustavu nekontrolirane gradnje malih hidrocentrala u FBiH, kao i zaštitu rijeka i okoliša od eksploatacije.

– Usvajanjem ovog prijedloga zakona, bit će stavljena tačka na izdavanje novih energetskih dozvola za štetne projekte izgradnje mHE na našim rijekama te će se dati nada i podrška svim građanima koji se godinama bore s ovim problemom – ističe Sunčica Kovačević, projektna asistentica AARHUS-a.

Akt na čije usvajanje ovdje poziva AARHUS je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Najavljen je, kako se navodi usaopćenju, po hitnom postupku za dnevni red 21. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja treba da bude održana 27. aprila.

Razlog za uvrštavanje u dnevni red je Zaključak Predstavničkog doma od 29.06.2020. godine, kojim je potpuno zabranjena gradnja malih hidroelektrana u Federacije BiH te naloženo da obustava nekontrolirane gradnje bude naređena i zakonski. U tom cilju je Federalna vlada zadužena da u tri mjeseca analizira postojeće zakone iz resorne oblasti te Parlamentu predloži izmjene i dopune legislative u cilju zaštite rijeka i okoliša.

Radi realizacije Zaključka, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije angažiralo se u međuvremenu na izradi dopuna sadašnjeg federalnog zakona o električnoj energiji. Ključne dopune predložene su u tri člana, a ako ih odobri Parlament FBiH, ozakonit će obustavu nekontrolirane gradnje malih hidrocentrala i zaštitu rijeka od koruptivne eksploatacije.

Predložene dopune Zakona nalažu obustavu izdavanja energetskih dozvola za rad malih hidroelektrana te napokon pružaju zakonsku definiciju određujući ih kao hidroenergetske objekte instalisane snage do i uključivo 10 MW, napominje AARHUS pozivajući sve parlamentarce da doprinesu usvajanju predloženog novog zakona.