SDP

Aćimović: Ne smije se čekati sa Kosovom kao sa Turskom

drasko-acimovic

Potrebno je organizovati hitni sastanak sa izvoznicima i tražiti mogućnost za plasman njihovih roba na druga tržišta

Povodom informacije o podizanju carina na Kosovu za uvezenu robu iz Bosne i Hercegovine, reagovao je potpredsjednik SDP BiH Draško Aćimović.

„Kosovo je, uvodeći carinu od 100% za robu uvezenu iz BiH, uvelo BiH u novu krizu za izvoznike. BiH je sa Kosovom imala veći izvoz od uvoza 8 puta i to je jedan od rijetkih suficita u spoljnotrgovinskoj razmjeni. Najviše će biti pogođeni izvoznici željeza, mlijeka, mliječnih prerađevina i mesa.

Iako smo upozorili za vrijeme pada turske lire da će biti pogođeni izvoznici iz BiH nije bilo nikakve reakcije od strane vlasti i došlo je do sloma izvoza, koji se mogao spriječiti.

Potrebno je organizovati hitni sastanak sa izvoznicima i tražiti mogućnost za plasman njihovih roba na druga tržišta, jer će poslije Turske doći do novog poremećaja u spoljnotrgovinskom balansu, što će uticati i na BDP.

Ponovo su ugrožena radna mjesta i za očekivati je da će doći do poskupljenja unutar BiH kao što se to desilo i nakon dešavanja s turskom lirom.

Bez obzira da li će Kosovo povući ovu odluku ili ne, sve dosadašnje krizne situacije pokazuju da BiH ne može vise izdržati blokade i da treba hitno formiranje nove, stabilne vlasti na svim nivoima da bi se hitno pokrenuli procesi i obezbjedilo kvalitetno funkcionisanje države“, rekao je Aćimović.