Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aćimović: Ne treba nam Dejton 2 nego Brisel 2

Drasko Acimovic

Povodom priča o novom prekrajanju granica na Balkanu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, što otvara temu Dejtona 2, reagovao je potpredsjednik SDP Draško Aćimović, koji kaže: ”Ne treba nam Dejton 2 nego Brisel 2”.

„Jedan od osnovnih razloga, a malo poznatih javnosti, zašto je BiH napravljena u Dejtonu, kao zemlja sa besmisleno velikom i neodrživom administracijom se krilo u saznanju da će potpuno uništena privreda unutar BiH trebati određeni broj godina da se ponovo uspostavi.

U tom periodu trebalo se pobrinuti da kroz finansijske donacije iz inostranstva, što veći broj ljudi u BiH ima posao, primanja i da se na taj način izbjegnu novi sukobi. Nažalost, nije došlo do transformacije u predviđenom roku i pojedini političari postojeće stanje, iz ličnih interesa, uzimaju kao jedino ispravno, bez obzira na nefunkcionalnost sistema.

Brisel 1 je propao. Došlo je vrijeme da se poslije izbora uđe u konkretne razgovore sa velikom ozbiljnošću oku funkcionalnosti zemlje. BiH nije potreban Dejton 2, ali je hitno potreban Brisel 2 uz saradnju i podršku zemalja potpisnica Dejtona. Takvo što je moguće pametnom unutrašnjom politikom i dobrom diplomatijom, kakvu SDP planira uspostaviti i ponovo vratiti ugled BiH u Briselu i svijetu“, izjavio je Aćimović.