Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aćimović: Pozdravljam izjavu Tillersona o generacijama koje će živjetu u miru na Balkanu

Drasko Acimovic

Draško Aćimović, bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Belgiji i član Socijaldemokratske partije BiH, pozdravlja nedavnu izjavu državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Rexa Tillersona, u kojoj se navodi da balkanski narodi imaju šansu da stvore novi istorijski kurs i da “krvne linije ne bi trebalo više da budu ratne linije”.

„Ono što Bosni i Hercegovini i regionu najviše treba u ovom momentu je mir, stabilnost i da se ekonomski ojača uz međunarodnu saradnju. U tom smislu najiskrenije podržavam poruku regionu koju je uputio državni sekretar Reks Tilerson, u kojoj je, između ostalog, naveo da SAD i svijet vide nove generacije Srba, Hrvata, Albanaca, Bošnjaka i ostalih “koji će oprostiti prošlost, čak iako je nikada ne mogu zaboraviti”.

Zemlje u regiji mogu stvoriti novi ekonomski prostor koji će omogućiti da se napravi brzi iskorak u kvaliteti života građana. Za BiH je važno da iskoristi ovaj momenat i istorijsku šansu da prestane sa blokadama, zaustavi politike mržnje, straha i prijetnji, te se u potpunosti posveti napretku i što bržem izjednačavanju BiH sa svojim susjedima Srbijom i Crnom Gorom na EU putu, kao i uključivanju u taj, od životne važnosti, ekonomski preokret regiona“, navodi Aćimović u svojoj izjavi.