Adam Šukalo saslušan kao svjedok u Tužilaštvu BiH

tuzilastvo BiH

Adam Šukalo, poslanik Napredne Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), saslušan je danas u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u Sarajevu kao svjedok u predmetu “Milorad Dodik i drugi” nakon što je proveden referendum o 9. januaru kao Danu RS-a.

Šukalo je po saslušanju novinarima rekao da to smatra „teatrom apsurda“ te da, iako on nije politički istomišljenik Milorada Dodika, smatra da Dodik ne može personalno biti označen odgovornim za provođenje referenduma jer je odluku o njegovom održavanju donijela Narodna skupština Republike Srpske.

Šukalo smatra da je Ustavni sud BiH, kao i Tužilaštvo BiH, u rukama politike u posljednje vrijeme i uvjeren je da je cijeli proces najupečatljiviji primjer politizacije. Smatra da ga je pokrenuo Goran Salihović zloupotrijebivši položaj glavnog tužioca BiH.

Prilikom današnjeg saslušanja, Adam Šukalo je u Tužilaštvu, povodom naziva („Milorad Dodik i drugi“), pitao ko su „drugi“ u ovom predmetu. Dobio je dojam, kaže, „da to možemo biti svi mi“, što znači svi saslušavani ljudi u ovom predmetu.

Saslušanje Adama Šukala, kao ranije i članova Komisije za provođenje referenduma te predstavnika stranačkih poslaničkih klubova iz NSRS-a, provodi se u Tužilaštvu BiH nakon što je 25. septembra ove godine, u RS-u, suprotno stavovima Ustavnog suda BiH, održan referendum o 9. januaaru kao Danu tog entiteta.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je prije referenduma ocijenio, naime, da bi obilježavanje tog datuma kao dana RS-a bilo neustavno.