BiH

krug 99

Adamović: Trenutni problemi su posljedica neadekvatne primjene Zakona o VTSV-u

02/06/2019

Apelujem da sudije i tužioci restartuju svoje ponašanje i krenu od početka kako bi sudsku vlast u BiH približili evropskim standardima - istakao je Adamović

Bivši sudija Suda Bosne i Hercegovine i Vrhovnog suda Federacije BiH Vlado Adamović izjavio je danas da BiH ima zakonodavstvo koje daje preduslove da sudska vlast bude odvojena od politike, a da je ovo što je trenutno evidentirano kao problem posljedica neadekvatne primjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

Govoreći kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi “Ne/uspjeh reformi sudske vlasti” Adamović je rekao da su sudije u BiH započele reforme uz pomoć stranaca, iako mnogi misle da je bilo obratno, ali ih nisu proveli u više etapa na zadovoljavajući način.

– Apelujem da sudije i tužioci restartuju svoje ponašanje i krenu od početka kako bi sudsku vlast u BiH približili evropskim standardima – istakao je Adamović.

Dodao je da u posljednje vrijeme sudovi donose veliki broj oslobađajućih ili odbijajućih presuda, što je znak da optužnice nisu dobre pa je opće mišljenje da su tužilaštva trenutno najslabija karika u ovom sistemu.

– Međutim, stanovitu odgovornost imaju i sudovi obzirom da postoji sudija za prethodno saslušanje i prethodni postupak, što je kontrola istrage i podignutih optužnica, i tu ima grešaka jer se vrlo često potvrđuju optužnice koje iz procesnih razloga ne bi trebale biti prihvaćene – pojasnio je Adamović.

Upitan o eventualnom vraćanju stranih sudija i tužilaca u bh. pravosudne institucije, Adamović je rekao da ne postoji potreba za tim.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.