Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Adebayo Babajide preuzeo dužnost zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u BiH

Adebayo Babajide
FOTO: Fena
Babajide I Sattler

Ranije je bio na pozicijama na Jamajci, u Albaniji i UN-u (u Beču i Njujorku)

Adebayo Babajide preuzeo je 16. juladužnost zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Ekonomista po struci i alumnist Evropskog koledža u Brižu, započeo je svoju karijeru u vanjskim poslovima pri Ministarstvu vanjskih poslova Austrije radeći u timu zaduženom za koordinaciju pristupnih pregovora njegove zemlje Evropskoj uniji, saopćeno je danas iz Delegacije EU u BiH. 

Babajide se pridružio službama za vanjske poslove EU-a 1997. godine, sa zaduženjima u različitim oblastima, uključujući trgovinske pregovore, razvojnu saradnju, proširenje, kao i neširenje oružja i razoružanje, te funkciju predsjedavajućeg Radne grupe Vijeća EU-a.

Ranije je bio na pozicijama na Jamajci, u Albaniji i UN-u (u Beču i Njujorku). Prije prelaska u Delegaciju u Sarajevu, radio je kao šef Odsjeka za političke poslove novouspostavljene Delegacije Evropske unije u Londonu.

Supruga Uršula je književna prevoditeljica i novinarka. Uz snažne porodične veze sa Slovenijom, imao je priliku dosta putovati i upoznati zemlje regiona.