PSBiH

Ademović, Pendeš i Petrović na proljetnom plenarnom zasjedanju PSNATO-a

psnato
Foto: PSBiH
Članovi Delegacije PSBiH u Luxemburgu

Učesnicima plenarnog zasjedanja obratili su se najviši zvaničnici Velikog vojvodstva Luksemburga kao i ministar odbrane Ukrajine Oleksii Reznikov, koji je zahvalio za pomoć državama članicama NATO-a

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Kemal Ademović, Marina Pendeš i Obren Petrović učestvovali su, danas u Luxemburgu, na plenarnoj sjednici 69. proljetnog zasjedanja PSNATO-a.

Predsjedavajuća PSNATO-a francuska senatorka Joelle Garriaud Maylam pozvala je, u uvodnom izlaganju, NATO – članice da nastavljaju pomagati Ukrajini te da parlamenti učine dodatne napore da se budžeti za odbranu povećaju na dva posto GDP. Pozvala je članice PSNATO-a na jedinstvo i aktivno učešće u pripremi Samita NATO-a, koji će biti održan 11. i 12. jula u Viljnusu (Litvanija).

Učesnicima plenarnog zasjedanja obratili su se najviši zvaničnici Velikog vojvodstva Luksemburga kao i ministar odbrane Ukrajine Oleksii Reznikov, koji je zahvalio za pomoć državama članicama NATO-a.

Uoči plenarnog zasjedanja, članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a učestvovali su i na sjednici Političkog komiteta PSNATO-a, kojom je predsjedavao američki kongresmen Brendan Francis Boyle.

Raspravljalo se o naučenim lekcijama, tokom ratnih zbivanja u Ukrajini, o budućnosti Bjelorusije u kontekstu rata u Ukrajini, o ulozi i poziciji Kine tokom ratnih zbivanja u Ukrajini, te o geopolitičkim pozicijama Irana u Golfskom zalivu.

Posebnu pažnju učesnika privukla je rasprava o budućnosti NATO politike „otvorenih vrata“. Ponovo je istaknuto da su Bosni i Hercegovini, Ukrajini, Gruziji i Moldovi otvorena vrata za saradnju i članstvo. Pozvani su parlamenti i zvaničnici tih država na saradnju, u skladu sa dobrom praksom i rezultatima koji su u protekle dvije decenije postignuti. NATO – članice, kako je rečeno, u potpunosti poštuju specifičnosti i probleme sa kojima se suočavaju zemlje aspiranti, te ih pozivaju da to rješavaju u procesu svog euroatlantskog puta.

Učesnici plenarnog zasjedanja usvojili su i dvije deklaracije pod nazivom „Ujedinjeni i odlučni u podršci Ukrajini“ i „Novi NATO u doba strateškog takmičenja: ubrzanje prilagođavanja NATO-u na Samitu u Viljnusu“, čime je okončano 69. proljetno zasjedanje PSNATO-a.

Rad 69. proljetnog zasjedanja PSNATO-a pratio je i šef Misije BiH pri NATO-u ambasador Mitar Kujundžić – saopćio je Sektor za odnose s javnošću PS BiH.