Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Adil Osmanović novi je zamjenik predsjednika SDA

BiH

DSC_5291

Na 6. Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA), koji se održava danas u Sarajevu, izabrani su zamjenik, potpredsjednici te članovi Nadzornog odbora i Suda časti ove stranke..

Izborna komisija 6. Kongresa SDA saopćila je rezultate glasanja za zamjenika, osam potpredsjednika, Sud časti i Nadzorni odbor. U toku je brojanje glasova za članove Glavnog odbora koji broji 85 članova.

Prema izvještaju Izborne komisije koji je pročitao predsjednik komisije Salem Marić, za zamjenika predsjednika stranke izabran je Adil Osmanović sa osvojena 574 glasa, dok je njegov protukandidat Mihnet Okić osvojio 134 glasa.

Osmanović je za Fenu kazao da predstoji rad na političkoj stabilizaciji Federalne vlade da bi ona mogla implementirati ekspoze premijera Fadila Novalića.

Kazao je i da rad Vijeća ministara BiH treba da bude na poziciji ubrzanja euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

– Pred novim rukovodstvom SDA su izmjene izbornog zakonodavstva zemlje, pitanje vezano za zahtjev za uspostavu trećeg TV kanala, kao i pitanje Grada Mostara – rekao je.

– Predstoje krupne političke odluke – zaključuje Osmanović.

Za potpredsjednike Stranke izabrani su Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Asim Sarajlić, Edin Mušić, Šemsudin Dedić, Safet Softić, Edin Ramić i Mirsad Kukić.

Za Nadzorni odbor SDA izabrani su Suljo Hadžić, Alisa Hajdarević, Amira Mornjaković, Dževad Agić i Edis Bajrić.

Prema glasovima delegata, za Sud časti stranke izabrani su Šefket Hafizović, Irfan Ajanović, Nezir Pivić, Faruk Mekić, Liljana Sakić, Seid Alibegović, Refik Begić, Edham Veladžić, Bedrudin Salčinović, Nail Sečkanović i Emila Krvavac.

U toku je brojanje glasova za članove Glavnog odbora koji broji 85 članova, a prema riječima predsjednika izborne komisije, članovi Glavnog odbora bi najranije mogli biti poznati iza ponoći.

Kongres SDA tokom prebrojavanja glasova jednoglasno je usvojio Programsku deklaraciju stranke koja se tiče različitih oblasti, a dopunjena je stavkom koja se odnosi na prikupljanje novih dokaza u vezi s obnovom tužbe protiv Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

Podsjetimo da je na današnjem kongresu Bakir Izetbegović izabran za novog presjednika stranke.