Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Admiral Foggo: Želimo da BiH postane članica NATO-a, ali ima još posla

BiH

Admiral_Foggo_NATO

Sigurnosna situacija na zapadnom Balkanu se popravila posljednjih godina, ali bismo voljeli vidjeti da još država postanu članice Sjevernoatlantske alijanse (NATO), izjavio je admiral James G. Foggo III, komandant Zajedničke komande NATO snaga u Napulju govoreći za portal European Western Balkans.

On je rekao kako je ulazak Crne Gore u NATO imao pozitivan utjecaj na region, te je govorio o napretku BiH i Makedonije i poželio “uspjeh srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću u njegovim euroatlantskim naporima“.

– Da, naravno da bih volio vidjeti još država na Balkanu u punopravnom članstvu u NATO. Mi vjerujemo u kolektivnu sigurnost za sve. BiH je u Partnerstvu za mir, kao što je bila i Srbija, Makedonija kuca na vrata, imamo još nekoliko stvari da uradimo, ali se nadamo uspjehu – rekao je admiral Foggo.

Dodao je da sa Srbijom imaju vrlo uspješno partnerstvo uprkos tome što ova država nije izrazila želju da uđe u Alijansu. Kada je riječ o Kosovu, nije mogao reći da li će biti odluka o smanjenju ili povećavanju broja raspoređenih vojnika kazavši kako je to politička odluka.

-U BiH radimo vrlo naporno, imamo tamo brojno osoblje koje pomaže državi sa reformom odbrane. Jedna od stvari koje moraju riješiti jeste kako da registriraju vojnu imovinu na državu. Oni idu u dobrom pravcu, ali ima još posla. Oni su naš partner i idu ka članstvu. Želimo im uspjeh. Zbog toga u Sarajevu upravo sad imamo američkog generala zrakoplovstva koji sa osobljem im pokušava pomoći – rekao je Foggo.