Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kantonalni sud

Advokati izbačeni iz sudnice: “Neće nas primiti u EU za 400 godina”

advokat senad kreho pucnjava na stupu

Kreho kaže kako je sutkinja Zahiragić zatražila da advokate udalji Sudska policija FBiH

Javnosti su se danas u Sarajevu obratili advokati koji zatupaju osumnjičene za ubistvo Harisa Österdahla. Obraćanje javnosti uslijedilo je kako navode, nakon što su izbačeni sa ročišta za određivanje mjere pritvora u slučaju ubistva švedskog državljanin Harrisa Österdahla.

S obzirom da je ročište ono bilo zatvoreno za javnost, advokati su željeli da objave svoju stranu priče i poruče da sutkinji Adisi Zahiragić slijedi disciplinska tužba.

Na ročištu u sarajevskom Kantonalnom sudu u Sarajevu povodom prijedloga Tužilaštva Kantona Sarajevo za određivanjem jednomjesečnog pritvora trojici švedskih državljana osumnjičenih za ubistvo Harrisa Österdahla u Sarajeva, sutkinja Adisa Zahiragić isključila javnost sa ročišta. A potom, kako navode advokati, i njih.

“Šta je to bilo da sudija maltene izbaci napolje i kaže vi ne možete zastupati vi, Kočo ostat će kolega Beglerović. To je 17 kršenja ljudskih prava ako ne može da brani branilac kojeg ste vi izabrali. Neće nas primiti u EU za 400 godina. To je jedan od uslova za EU, pravosuđe i ljudska prava. Ovo je Rodez i ona je za nas država. Ovo je dno, pravni zločin”, rekao je advokat Senad Kreho.

Kreho kaže kako je sutkinja Zahiragić zatražila da advokate udalji Sudska policija FBiH.

“Mene nisu izbacili 1992. godine iz ovog grada i niko me neće izbaciti iz sudnice bez obzira na 20 specijalaca koji su bili”, navodi Kreho.

Sada će se ovim slučajem baviti i Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH.