Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AFERA RESPIRATORI

Advokati Novalića od teških optužbi brane medijskim tekstovima, brojem primljene pošte…

fadil novalic – Armin Durgut Pixsell

Glavna teza na kojoj advokati Fadila Novalića zasnivaju njegovu odbranu od teških optužbi zasniva se na tome da je u vrijeme kada su nabavljani sporni respiratori vladala vanredna situacija, “da su se svugdje u svijetu u potragu za respiratorima uključivali premijeri, predsjednici, obavještajne službe”

Pred Sudom BiH u predmetu protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020. godine za oko 10,5 miliona KM, s ulaganjem materijalnih dokaza danas je nastavila odbrana optuženog Fadila Novalića, premijera FBiH.

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Advokatice Nina Karačić i Vasvija Vidović, braniteljice optuženog Novalića uložile su sve informacije, zaključke i druge akte Vlade FBiH i drugih institucija i ustanova koje je odbrana uglavnom koristila u dosadašnjem ispitivanju svjedoka, a prezentirani su i neki novi dokazi, koji su uloženi u sudski spis u ovom predmetu.

Predsjednica Sudskog vijeća sutkinja Džemila Begović predložila je da se svi dokazi odbrane ponovo prezentiraju na grafoskopu u sudnici, što je odbrana i učinila.

UAE NISU POSLALI FAKTURU, NEGO PROCJENU VRIJEDNOSTI RESPIRATORA

Tako se danas mogao vidjeti odgovor Novalićevim advokatima, a koji su dobili iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, a koji je ta institucija dobila od Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata, u vezi s cijenom 40 respiratora ACM812 A koje je ta zemlja donirala BiH.

Advokatica Karačić pojasnila je da je za odbranu relevantan taj odgovor, jer se u njemu navodi da se cijena 40 respiratora kretala “između 15.000 dolara i 70.000 dolara “, te da je “prosječna cijena jednog respiratora iznosila 42.000 dolara”.

Prigovor relevantnosti na ovaj dokaz uložio je tužitelj Tužilaštva BiH Mirza Hukeljić koji je kazao da Tužilaštvo BiH, prije svega ne zna šta je MVPBiH tražilo od UEA.

– Iz dokumentacije proizilazi da se radi o procjeni, a ne o stvarnoj cijeni. MVPBiH nije obaviješteno o zvaničnoj cijeni. UAE posjeduju fakture o kupovini respiratora, međutim nisu dostavili MVP-a BiH fakture, nego usputnu procjenu medicinske opreme koju su poslali u procijenjenoj vrijednosti od oko 2,6 miliona dolara, međutim izdvajaju samo za respiratore da su koštali između 15.000 i 70.000 dolara, te da se može pretpostaviti da je jedan koštao 42.000 dolara. Pravo Vlade UAE je da ne dostavi fakturu, međutim ova procjena za nas ne znači ništa, jer mi možemo nagađati u ovom slučaju da je jedan respirator košta 15.000, a 39 da su koštali 70.000. Ili da je 39 koštalo pojedinačno po 15.000 dolara, a jedna da je plaćen 70.000 dolara. Zbog toga za nas ovaj dokaz nije relevantan – kazao je Hukeljić.

Advokatica Vidović je kazala kako tužilac u ovom slučaju nije iznio prigovor relevantnosti nego svoje tumačenje, koje je eventualno mogao iznijeti u završnoj riječi. Kazala je da su oni uložili dokaz takav kakav jeste i da je na Sudu da utvrdi da li je relevantan ili nije.

Sutkinja Begović je ocijenila da je tužitelj imao pravo iznijeti svoje obrazloženje, a da Sudsko vijeće dati konačnu ocjenu.

Podsjećamo, kada su UAE u maju 2020.godine donirali BiH medicinsku opremu među kojom je bilo i 40 respiratora istog tipa koje je uvezla i “FH Srebrena malina”, ta oprema je mjesecima stajala na Aerodromu u Sarajevu, jer UAE nisu dostavile pojedinačne cijene opreme, bez čega nije mogao biti izvršen zvaničan uvoz te robe u našu zemlju.

Kada su nakon nekoliko mjeseci konačno iz UAE dostavili pojedinačne cijene, za maske, rukavice i drugu opremu, tada samo za respiratore nisu naveli fiksnu, pojedinačnu cijenu, nego su je dostavili u enormnom rasponu između 15.000 i 70.000 dolara.

S druge strane, kada je vršen uvoz iste donacije za Crnu Goru, a koji je išao preko BiH zbog slijetanja aviona iz UAE na Sarajevski aerodrom, tada sui z Ujedinjenih Arapskih Emirata odmah dostavili cijene opreme, među kojima je i za crnogorske potrebe bilo 50 respiratora za koje je navedeno da im je pojedinačna cijena 6.000 dolara.

PISMA NAMJERE ZA VAKCINE IŠLA PREKO ZAVODA, A ONA ZA RESPIRATORE DIREKTNO FIKRETU HODŽIĆU

Odbrana Fadila Novalića danas je kao dokaze uložila i više pisama namjere koje je premijer Fadil Novalić pisao za zainteresirane dobavljače vakcina protiv Covid 19, prošle godine, odnosno godinu nakon nabavke respiratora.

Ranije je Tužilaštvo BiH kao dokaze prezentiralo pisma namjere koje je Fadil Novalić izdavao direktno Fikretu Hodžiću, odnosno njegovoj firmi “FH Srebrena malina” za nabavku respiratora.

Odbrana sada pokušava dokazati kako su pisma namjere uobičajena praksa u situacijama poput pandemije, pa su predočili ona izdavana firmama za pokušaj nabavke vakcina protiv Covid 19 u vrijeme dok ih u BiH nije bilo.

Međutim, tužitelj Mirza Hukeljić imao je prigovor i za ovaj dokaz. Naime, Hukeljić je ukazao na to da su sva pisma namjere izdavana u vrijeme pokušaja nabavke vakcina išla od Ureda premijera FBiH do Zavoda za javno zdravstvo, kao nadležne institucije i da je odbrana optuženih o tome i dostavila akt Tužilaštvu BiH,ali da taj akt Novalićevi advokati ne žele uložiti kao dokaz uz pisma namjere. Hukeljić smatra da je taj popratni akt iz kojeg je prema njegovim riječima vidljivo da je Zavod za javno zdravstvo FBiH nadležna institucija preko kojeg se dobavljačima dostavljaju pisma namjere iz Vlade FBiH za ovakve nabavke morao biti sastavni dio dokaza uz pisma namjere.

Advokatica Vasvija Vidović, braniteljica Fadila Novalića kazala je da se u slučaju respiratora pisma namjere nisu trebala dostaviti Zavodu za javno zdravstvo FBiH, nego Federalnoj upravi Civilne zaštite. Ona je navela i da popratni akt o kojem je govorio tužitelj Hukeljić, odbrana nije dostavila, jer i prema njenoj ocjeni predsjednica Sudskog vijeća Džemila Begović često prigovara ukoliko se spis opterećuje popratnim dokumentima koji nisu primejrice suštinski dokaz.

Sutkinja Begović je kazala da ona nikada ne prigovara, nego konstatira i postavlja pitanja.

Također, sutkinja Begović je advokatici Vidović na njeno opravdanje da popratni akt koji svjedoči o tome da su pisma namjere za vakcine išla preko Zavoda za javno zdravstvo nisu uložili kao dokaz da ne bi opteretili spis, kazala da je odbrana Novalića upravo danas uložila druge, brojne popratne akte, a upravo nije taj u vezi sa Zavodom.

Inače, dok je tužitelj Hukeljić danas potencirao značaj ovog akta, neko od optuženih je dobacio:“Gdje to piše”?.

Sutkinja Begović je pitala: “Ko je to rekao”, a optuženi Fahrudin Solak je kazao da je on pitao i da na to ima pravo.

Na to mu je sutkinja Begović odgovorila da on ima pravo na pitanja, ali da ne može dobacivati i da se mora javiti za riječ.

Inače, glavna teza na kojoj advokati Fadila Novalića zasnivaju njegovu odbranu od teških optužbi zasniva se na tome da je u vrijeme kada su nabavljani sporni respiratori vladala vanredna situacija, “da su se svugdje u svijetu u potragu za respiratorima uključivali premijeri, predsjednici, obavještajne službe”…

U namjeri da dokažu da je u vrijeme pandemije i nabavke respiratora Novalić imao brojne obaveze, kao da mu to nije dobro plaćen posao, Novalićeva odbrana uložila je zapisnike sa sjednica Vlade Federacije BiH na kojima su donošene odluke koje se tiču nabavke medicinske opreme i izdvajanja sredstava za njihovu nabavku iz tekuće rezerve, dokumente Federalnog ministarstva zdravstva, Kriznog štaba civilne zaštite i Federalne uprave civilne zaštite, Federalnog ministarstva finansija, mišljenja Ureda za zakonodavstvo, Federalnog ministarstva pravde, a advokati su kao dokaz uložili i podatak o broju pošte koja je u periodu od 16. marta do 16. aprila pristigla u Novalićev ured.

O tome da je u tom periodu “vladala haotična situacija”, advokati tvrde da svjedoči podatak da je na adresu premijera stiglo 316 akata, a iz njegovog ureda da je odaslana 144 pošiljka.

Odbrana je uložila i set dokumenata koje su kao odgovor na njihove upite dobili od FUCZ-e, a koji su vezani za nabavku respiratora ACM 812 A, među kojima je korespodencija sa Tužilaštvom BiH i Agencijom za lijekove i medicinska sredstva.

Među tim dokumentima je više obavještenja Federalne uprave civilne zaštite na zahtjev Tužilaštva BiH o raspodjeli respiratora ACM 812 A. Na pitanje sutkinje Begović šta time odbrana dokazuje,advokatica Vasvija Vidović je kazala da s time žele dokazati da je Tužilaštvo BiH nezakonito postupalo tražeći od FUCZ-u da ih obavještavaju o svakom poduzetom koraku u vezi s respiratorima.

Tužitelj Hukeljić odbacio je optužbe o nezakonitom postupanju, ističući da je Tužilaštvo imalo pravo tražiti od FUCZ-a informaciju o spornim respiratorima, čija je nabavka bila predmet istrage, u svakom trenutku. On je naglasio i da je Tužilaštvo takve zahtjeve slalo isključivo u periodu do okončanja istrage.

Advokati Fadila Novalića, optuženog premijera od teških optužbi Tužilaštva BiH brane i medijskim tekstovima, ali ne onima o nabavci respiratora ACM812 A za potrebe FBiH, nego tekstovima s početka pandemije, a u kojima su tretirane teme o globalnom nedostatku respiratora na početku pandemije.

Advokatica Vidović je kazala da “u ovako složenom predmetu optužba je fokusirana samo za ovaj događaj koji je pod lupom, a potpuno je zanemaren kontekst tih događaja. To je ključno u ovako složenim predmetima.”

Sudsko vijeće je dozvolilo da kao dokazi bude uložen veliki broj isprintanih tekstovi s poznatih i manje poznatih portala u svijetu, no u jednom trenutku sutkinja Begović je ipak upozorila Novalićevu odbranu da reduciraju takav broj dokaza.

Zanimljivo je da je odbrana Fadila Novalića kao dokaz uložila odgovor KCUS-a o doktoru Ismetu Suljeviću, odnosno podatke o njegovom angažmanu na Kliničkom centru.

Sutkinja Begović je kazala advokatici Nini Karačić da je doktor Suljević koji je kao vještak iznio nalaz o respiratorima ACM812 A pred Sudom BiH, već odgovorio na sva ta pitanja.

No, Karačić je insistirala da se pisani odgovor iz KCUS-a u kojem stoji i da doktor Suljević nije bio angažovan u respiratornom centru, te da nije radio s respiratorima ACM812 A uvrsti u dokaze.

Sutkinja Begović je kada je čula i ostatak odgovora iz KCUS-a, ponovo pitala advokaticu Karačić: “I šta nije od ovog rekao doktor Suljević”.

Suđenje će biti nastavljeno u petak, kada će se kao svjedok odbrane pojaviti Zijad Džemić, direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.