Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Advokati uputili žalbu na određivanje pritvora Fahrudinu Radončiću

vasvija vidovic (4)

Advokatski tim Fahrudina Radončića otpremio je danas Apelacionom odjeljenju Suda BiH žalbu na rješenje Suda o određivanju pritvora lideru SBB-a, potvrdio je “Avazu” advokat Dragan Barbarić. Barbarić je istakao da se žalba ulaže zbog kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda gospodina Radončića i to od samog momenta hapšenja do predočavanja osnova sumnje, gdje advokati smatraju da “ne postoji nikakav element krivičnog djela, što je vidljivo iz presretnutih razgovora, jer se većina njih odnosi na uobičajenu komunikaciju o politici”.

– Jedan od osnovnih pravnih argumenata koji smo naveli u našoj žalbi jeste proizvoljno lišenje slobode gospodina Radončića. Smatramo da je došlo do kršenja propisa načinom kojim je to provedeno. To se svakako odnosi na postupanje nadležnog tužioca. Drugi osnov je činjenica da po zakonu prilikom prvog lišenja slobode on mora biti na razuman način obaviješten o osnovama sumnje koje stoje protiv njega, što nije bio slučaj – kaže Barbarić.

On dalje pojašnjava da je postupak u prostorijama SIPA-e protiv Radončića gdje mu je predočen osnov sumnje bio izuzetno korektan i profesionalan.

– Ali, kasnije mu je u Tužilaštvu BiH, nakon dva do tri sata, predočen potpuno novi osnov sumnje koji je promijenjen te dodana još jedna pravna kvalifikacija, odnosno još jedno, novo krivično djelo. Dakle jasno je da nije bilo nikakvog proširenja istrage niti je Radončiću prezentirana naredba o proširenju istrage – precizirao je Barbarić.

Dalje je naveo kako je odbrana Radončića od samog početka ukazivala na propuste, stalno naglašavajući da njihov branjenik po zakonu i po relevantnim konvecijama mora na prvom ispitivanju, a i prilikom lišenja slobode, biti upoznat sa onim za što ga tužilac tereti.

– Ono što javnost treba znati jeste da smo dokumentaciju koja se tiče prijedloga za pritvor Tužilaštva BiH zajedno sa prijedlogom zaprimili u srijedu oko 14.30 sati, a ročište je bilo zakazano za 16 sati. Bili smo u nedoumici da li da tražimo produženje roka, a to bi značilo čitavu noć posla, te probleme svakome. Ali gospodin Radončić je insistirao da bez obzira na probleme koje bi evidentno imali u smislu pripreme iznošenja argumentacije da se rasprava održi u terminu koji je određen dakle u 16 sati. Radončić se, dakle, zbog poštovanja prema Sudu BiH odlučio na taj korak, jer on, ipak, vjeruje u rad pravosudnih institucija – istakao je Barbarić.

Naglasio je da odbrana pa ni sam Radončić ni u jednom trenutku nisu optuživali Sud za bilo šta.

– Tužilaštvo je stranka u postupku kao i advokati, pa nema ni veća ni manja prava od advokata. Njihov prijedlog za pritvor je vrlo tanak. Naše ocjene su da je taj proces politički osmišljen i politički motiviran. Neka Sud radi svoj posao, jer su određene greške jednog učesnika u postupku vidljive, a to je tužilac – rekao je Barbarić.

Upitan kada bi se mogla očekivati odluka Apelacionog odjljenja Suda BiH istakao je da se ovdje radi o hitnom postupku, jer je riječ o pritvorskom predmetu.

– Vidjet ćemo kako će Sud to okvalificirati. Mi imamo dosta pravnih lijekova na raspolaganju. Ima i ustavna tužba, ima i Evropski sud u Strazburu – zaključio je Barbarić.