Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

završeno ročište

Advokatica Nožica: Optužnica protiv Mektića montirana i politički motivirana

mekticdragansud

Posebno su se osvrnuli i ona i njen branjenik na činjenicu da je riječ o donatorskim sredstvima koja nisu budžetska kako stoji u optužnici

Završeno je ročište o prijedlogu mjera zabrane u slučaju Dragan Mektić i drugi koje Tužilaštvo tereti za zloupotrebu položaja i korupciju, a advokati odbrana u potpunosti su se usprotivili predloženim mjerama koje su uključivale zabranu prilaska svjedocima na 100 metara, telefonski kontakt, zabranu javnog medijskog oglašavanja o slučaju.

Senka Nožica, advokatica Dragana Mektića napomenula je, a što je i sam Sud primjetio da nije individualizirana mjera niti je objašnjeno zbog čega se ovakve mjere traže ali je kazala i to po prvi put u karijeri da je riječ o „montiranoj optužnici i politički motiviranoj jer je Mektić dok je bio ministar kritikovao rad Tužilaštva BiH i pravosuđe.”

Posebno su se osvrnuli i ona i njen branjenik na činjenicu da je riječ o donatorskim sredstvima koja nisu budžetska kako stoji u optužnici.

„Ako ja moram pojašnjavati elementarne stvari onda sam u ozbiljnim problemima. Budžet BiH je 900 miliona usvojen Zakonom o budžetu i Zakonom o izvršenju. Niti jedna marka sa strane ne može biti uplaćena u trezor. Donatorska sredstva idu na poseban račun, a utrošak sredstava prati donator i njihova revizija. Ovo za što mene Tužilaštvo tereti je dobilo pozitivan revizorski izvještaj i evidentno je da je riječ o montiranoj optužnici”, kazao je Mektić nakon ročišta.

Sutkinja za prethodni postupak Dalida Burzić napomenula je da će Sud donijeti odluku o mjerama ali da nemaju propisan rok za donošenje odluke.

Naložila je tužiteljici Vedrani Mijović da Tužilaštvo dostavi sve dokaze odbranama do narednog ročišta kada će biti izjašnjenje o krivici.

Odbrane su ukazale i na problem da još nisu uložili prigovore na optužnicu niti su isti razmatrani, a današnjim ročištem kao da se prejudiciraju odluke o prigovorima jer se raspravlja o mjerama zabrane prije odluke o prigovorima.

Osim Mektića optuženi su i Samir Agić, Edin Garaplija i Igor Golijanin.

Tužiteljica Mijović kazala je da Tužilaštvo neće tražiti da se javnost isključi iz ovog procesa jer je i njima u cilju da javnost bude uključena.