Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Advokatica otkrila zbog čega se ubio Slobodan Praljak

nikapinter

Slobodana Praljka niko nije ubio, nego si je sam presudio jer je častan čovjek koji nije mogao živjeti s presudom ratnog zločinca, izjavila je u četvrtak Praljkova advokatica Nika Pinter.

“Njega niko nije ubio, on se sam ubio. Ja jesam tužna, ali njegov čin poštujem i razumijem”, rekla je Pinter Hini na letu iz Amsterdama u Zagreb.

Dodala je da u njihovim razgovorima uoči presude Praljak nije ničim dao naslutiti da će izvršiti samoubistvo, ali je znala da će potvrdu presude i kazne zatvora od 20 godina teško primiti.

“Nije mi palo na pamet da bi mogao nešto takvo učiniti. Iako, ja to potpuno razumijem, jer je on častan čovjek i ne bi mogao živjeti s presudom ratnog zločinca i da iz sudnice izlazi s lisicama”, istaknula je Pinter.

Bivši načelnik glavnog stožera HVO-a general Slobodan Praljak u srijedu je u haškoj sudnici nakon što mu je potvrđena osuđujuća presuda i kazna zatvora od 20 godina za zločine počinjene na području Herceg-Bosne popio otrov uz riječi: “Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu”. Ubrzo nakon toga preminuo je u haškoj bolnici.