Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Fadil Novalić i drugi"

Advokatice Vidović i Nožica o završnim riječima optužbe u slučaju “Respiratori”

vasvija vidovic senka nozica

“Ono što profesionalna završna riječ treba da kaže, ja danas nisam čula”, ustvrdila je Vasvija Vidović

Advokatica Vasvija Vidović, braniteljica federalnog premijera Fadila Novalića, izjavila je danas nakon okončanja ročišta na suđenju u ‘slučaju Respiratori’, kako još nije svjedočila ovakvom iznošenju završnih riječi.

Referirajući se na završne riječi optužbe, Vidović je navela kako je trećina tih riječi bila usmjerena na Sud, predsjednika Vijeća i učesnike u postupku, a da se “nije čula analiza dokaza”.

– Kada se daju završne riječi onda se dokazi poimenice nabrajaju, pa se citiraju dijelovi i navodi relevantnost dokaza. Ono što profesionalna završna riječ treba da kaže, ja danas nisam čula – ustvrdila je Vidović, navodeći kako će o svemu drugome odbrana u sklopu svog izlaganja dati mnogo više obrazloženja, imajući u vidu same dokaze.

U osvrtu na navode iz završnih riječi optužbe koje se odnose na njenog branjenika, Vidović je navela kako optužba i optužnica i i jesu postavljene zbog njenog branjenika.

Najavila je kako će o njegovoj ulozi i tome šta je trebao da radi premijer govoriti u nastavku ovog sudskog procesa.

Poručila je kako je to, zapravo, isto ono što su radili i predsjednici, premijeri i obavještajne službe drugih država, odnosno različiti državni zvaničnici iz svih država diljem svijeta u borbi da smanje posljedice pandemije COVID-a -19.

– Sve što je urađeno, urađeno je u okviru regulative i međunarodne zajednice koja je davala smjernice tokom pandemije, uključujući obavezujuće konvencije i međunarodne propise o javnim nabavkama – navela je Vidović, uz opasku kako nema razloga da to u ovom momentu šire komentira.

Na završne riječi optužbe osvrnula se i advokatica Senka Nožica, braniteljica petooptužene Jelke Milićević, navodeći kako je danas u sudnici rečeno toliko “konstrukcija, neutemeljenih rečenica i pogrešno interpretiranih dokaza, da ja to nikada nisam doživjela u svojoj advokatskoj praksi”.

– Iz tog razloga samo molim budite ovdje u dane suđenja kada odbrana bude iznosila završne riječi. Tek će onda javnost steći potpunu sliku ko je montirao i ko je razmontirao cijeli ovaj predmet – kazala je Nožica novinarima nakon izlaska iz sudnice.