Aerodrom Sarajevo: Rekonstrukcija Tunela D-B nemoguća bez dozvola

BiH

sarajevski aerodrom (3)

Bilo kakve radnje na eventualnoj rekonstrukciji “Tunela D-B” ne mogu se izvoditi prije dobivanja dozvola nadležnih organa, a posebno Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) – poručuju iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

U saopćenju ističu da ova direkcija treba da pribavi mišljenje, uslove i kriterije Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO), a koje će definirati mogućnosti i načine upotrebe i stavljanja u funkciju objekta “Tunela D-B”, pritom imajući u vidu funkcionalnost saobraćaja, security i safety na aerodromu.

Iz Aerodoma Sarajevo podsjećaju da je nakon što je Skupština Kantona Sarajevo 27. maja 2015. donijela odluku kojom se dobra baštine spomeničkog kompleksa “Tunel D-B” stavljaju pod zaštitu, formiran zajednički tim Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Fonda Memorijala i J.P. Međunarodni aerodrom “Sarajevo” d.o.o. Sarajevo, koji je trebao da sagleda mogućnosti realizacije zadataka iz odluke.

Jedan od zadataka zajedničkog tima bio je da ispita mogućnosti puštanja tunelske cijevi u punoj dužinu na brigu i staranje Fondu Memorijala i mogućnost da posjetioci prolaze s butmirske na dobrinjsku stranu.

-Tunelska cijev prolazi ispod piste Međunarodnog aerodroma Sarajevo, te je s tim u vezi i odlučeno da se prije definisanja projektnog zadatka budućeg kompleksa ispitaju, prvenstveno, aspekti sigurnosti i otklone sve nejasnoće – navode iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Naglašavaju da su u više navrata pismenim putem kontaktirali Ministarstvo za boračka pitanja KS sa zahtjevom da ih izvijeste da li su poduzete bilo kakve aktivnosti po pitanju ispitivanja mogućnosti puštanja tunelske cijevi u punoj dužinu na brigu i staranje Fondu Memorijala, kao i mogućnost da posjetioci prolaze s butmirske na dobrinjsku stranu, ali do danas nisu dobili odgovor.

-Samo smo se putem medija upoznali da je raspisan konkurs za idejno rješenje Fonda memorijal za “Tunel D-B”, evidentno bez saglasnosti svih involviranih subjekata – tvrde iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.