Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Aerodrom u Tuzli žele preimenovati u “Alija Izetbegović”

30/10/2017

Zastupnici SDA Muamer Zukić i Midhat Čaušević u Skupštini Tuzlanskog kantona pokrenuli su danas inicijativu na današnjoj sjednici da se aerodrom u Tuzli imenuje po Aliji Izetbegoviću, prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine.

“Podnesena je inicijativa da se Međunarodni aerodrom Tuzla preimenuje u Međunarodni aerodrom Alija Izetbegović”, potvrdili iz Skupštine Tuzlanskog kantona, prnosi N1.

Ovo nije prvi put da se u BIH pokreće inicijativa da jedan aerodrom nosi ime Alije Izetbegovića. Desilo se to i prije nešto više od 12 godina kada je bio prijedlog da se aerodrom u Sarajevu preimenuje u Međunarodni aerodrom “Alija Izetbegović”.

Međutim, tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown suspendirao je odluku o preimenovanju. Kako je naveo tada “to je jedna od najtežih odluka koju je morao donijeti za vrijeme njegovog mandata u BiH”.

“Kao što svako zna, i kao što sam i rekao na njegovoj dženazi u oktobru 2003. godine, izuzetno cijenim Aliju Izetbegovića, kojeg sam smatrao prijateljem i kojeg sam priznao kao oca njegova naroda i kao hrabrog i sposobnog lidera svoje zemlje”, naveo je tada Ashdown.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.