Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Afera trovanja djece: Direktorica JU “Djeca Sarajeva” podnijela ostavku

mirjana

Mirjana Jovanović-Halilović podnijela je ostavku na mjesto direktorice Javne ustanove “Djeca Sarajeva”.

Na ostavku se odlučila nakon afere s trovanjem djece u vrtićima te činjenice da nakon više od dva mjeseca nije poduzeto ništa kako kako se takve stvari ne bi ponavljale.

Mišljenja je da nije bilo volje Vlade KS da riješe suštinu problema te zauzme stavove oko bitnih pitanja, a to je bolji sistem kontrole, te pronalazak stvarnog uzroka trovanja.

– Vjerovala sam da će struka pomoći svima nama da se ovakve stvari nikada ne ponove ili da se posljedice svedu na najmanju moguću mjeru, podižući internu kontrolu i prevenciju na veći nivo. Za nešto više od dva mjeseca ništa se nije desilo – navela je Jovanović-Halilović u svom pismu Upravnom odboru JU “Djeca Sarajeva”.

Precizirala je da u izvještaju sanitarne inspekcije nisu utvrđeni propusti uposlenika JU “Djeca Sarajeva” tako da niko unutar ustanove u lancu odgovornosti nije mogao biti sankcioniran.

– Tako ni ja, kao posljednja u lancu odgovornosti, ne mogu niti želim prihvatiti krivicu, te osjećati odgovornost za nešto na šta se nije moglo uticati i što očito nije nastalo u ustanovi u kojoj radim.

Uz potpuno razumijevanje pritiska javnosti da se pronađe uzrok i krivac za trovanje djece, nečasno je dozvoliti da se okrivi jedna osoba, a stvarni problem zataška. U prilog tome govori i usmena potvrda iz sanitarne inspekcije u kojoj sam saznala da su pod pritiskom morali u izvještaju predložiti krivičnu prijavu protiv mene kao odgovornog lica, a dobavljača novčano kazniti, iako i danas imamo zabranu dobavljanja mliječnih proizvoda od istog – dodaje Jovanović-Halilović.

Nada se da će Tužilaštvo nakon što prikupi sve relevantne dokaze dati konačan sud.

Mirjana Jovanović-Halilović funkciju direktorice JU “Djeca Sarajeva” obavlja od 2012. godine.