Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nihad Čolpa

Afganistan i Siera Leone provode imunizaciju, BiH još nema vakcine

Ocjenjuje da je potrebno pojačati pritisak na odgovorne za rješavanje egzistencijalno važnog pitanja kako bi se spriječilo da smrtnost u BiH bude veća nego u Afganistanu, a ekonomska aktivnost slabija od Sierra Leone

oslanik Građanskog saveza u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Nihad Čolpa kritizirao je odnos vlasti prema nabavci vakcina što je nazvao ugrožavanjem zdravlja i života građana.

– Afganistan koji je razoren ratom, kao i jedna od najsiromašnijih afričkih država Sierra Leone, trenutno provode imunizaciju stanovništva, a mi u Bosni i Hercegovini koja je u miru i u srcu Evrope ne znamo kada će doći vakcine – navodi Čolpa u saopćenju za javnost.

Naglašava da svaki novi dan kašnjenja sa imunizacijom stanovništva donosi na stotine novozaraženih i desetine umrlih osoba, a za mjesece i godine eventualnog zakašnjenja imunizacije, brojat će se desetine hiljada novozaraženih i hiljade umrlih osoba.

Ocjenjuje da je potrebno pojačati pritisak na odgovorne za rješavanje egzistencijalno važnog pitanja kako bi se spriječilo da smrtnost u BiH bude veća nego u Afganistanu, a ekonomska aktivnost slabija od Sierra Leone.