sjednica na zahtjev sda

Agan Bunić ostaje na poziciji predsjedavajućeg Skupštine USK

KLUBBOSNJAKA_SKUPSTINAUSK

Trebalo se raspravljati o povlačenju prijedloga kandidata za predsjedavajućeg ili zamjenika Kantonalne skupštine i novim prijedlozima, međutim predloženi dnevni red za vanrednu sjednicu Kluba Bošnjaka podržalo je samo 13 od 26 zastupnika.

Agan Bunić ostaje na poziciji predsjedavajućeg Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK), s obzirom da dnevni red današnje vanredne sjednice Kluba Bošnjaka nije dobio potrebnu većinu glasova. Trebalo se raspravljati o povlačenju prijedloga kandidata za predsjedavajućeg ili zamjenika Kantonalne skupštine i novim prijedlozima, međutim predloženi dnevni red za vanrednu sjednicu Kluba Bošnjaka podržalo je samo 13 od 26 zastupnika.

“Razlog sazivanja vanredne sjednice je bila aktuelna komprimitirajuća situacija oko predsjedavajućeg Skupštine Agana Bunića. Ne možemo mi prosuđivati da li se ovdje radi o neetičkom ponašanju ili političkim podvalama, pa ćemo sačekati da nadležne institucije završe svoj posao. Ukoliko se dokaže da je Bunić svojim ponašanjem narušio ugled Skupštine Unsko-sanskog kantona, ja ću prva biti za to da odstupi s funkcije predsjedavajućeg”, rekla je predsjedavajuća Kluba Bošnjaka u Skupštini USK Ilda Alibegović.

Vanredna sjednica Kluba Bošnjaka sazvana je na zahtjev Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA).

“Naša namjera je bila isključivo zaštita digniteta Skupštine USK kao najvišeg zakonodavnog tijela ovog kantona. Ne radi se o pokušaju formiranja nove parlamentarne većine, jer smo rekli da ćemo podržati bilo koji drugi prijedlog. Zbog svega toga smo iznenađeni da određeni zastupnici iz Kluba Bošnjaka nisu željeli ni razgovarati o ovoj neugodnoj situaciji”, riječi su predsjednika Kluba SDA u Skupštini USK Jasmina Musića.

Iz Stranke demokratske akcije najavljena je i mogućnost slanja zahtjeva da Kantonalna skupština direktno raspravlja o ovom pitanju.

S druge strane, neki zastupnici stranaka koje participiraju u aktuelnoj skupštinskoj većini, sve ovo su okarakterizirali još jednim pokušajem političke destabilizacije kantona, odnosno neuspješnim pokušajima formiranja nove većine u Skupštini USK i smjene sadašnjeg saziva Kantonalne vlade.