Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Agencija: Na osnovu dosadašnjih mjerenja u BiH nema radioaktivnih zračenja

30/10/2017

U poslijeratnom periodu u BiH se sumnjalo na postojanje štetnih čestica u pojedinim dijelovima zemlje. Mediji su tada izvještavali i o zdravstvenim posljedicama po lokalno stanovništvo.

No, stručnjaci tvrde da to nije slučaj, te da ne postoje opasnosti za stanovništvo, barem ne prema dosadašnjim mjerenjima u nekim od područja koja su ranije označena kao “rizična”, primjerice Hadžićima i Han-Pijesku.

Kako su za Fokus.ba istakli iz Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS) od 2015. godine u BiH su vršena ispitivanja u ovoj oblasti.

“Ovim ispitivanjima nije utvrđeno povećanje nivoa zračenja. Također, na osnovu ranijih ispitivanja koja su vršena na području Hadžića i Han-Pijeksa, sa aspekta zaštite od jonizirajućeg zračenja nisu utvrđeni zaostaci štetnih posljedica”, naveli su iz DRARNS-a.

Dodaju da su ispitivanja vršena u saradnji sa tehničkim servisima za zaštitu od jonizirajućeg zračenja za radijacijski monitoring okoliša.

Iz ove agencije su naveli i da su vršena mjerenja u zraku, vodi za piće i hrani.

“Mjerenja u vodi za piće i hrani su vršena jednom godišnje, dok su ispitivanja u zraku vršena pasivnom metodom kvartalno”, naglasili su iz DRARNS-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.