Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus.ba saznaje

Agencija presjekla: Naplatom 1 KM za RTV Herceg Bosne putem računa za struju krši se Zakon

elektroprivreda HZHB fotka u fotki ILUSTRACIJA (1)

Poslanik Damir Arnaut tražio odgovor od državne agencije. Da li je Elektroprivrede HZHB svjesno ignorisala mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH?

Federalno javno preduzeće Elektroprivreda HZHB nije postupilo zakonito i sa svrhom kojom obrađuje lične podatke kupaca električne energije, tako što je potpisalo ugovor sa RTV Herceg Bosne prema kojem se korisnicima na kućne adrese dostavlja obrazac o izjašanjavanju o tome da li žele izdvojiti 1 KM za ovu radio-televiziju.

Piše: A. DUČIĆ

Stoji to u aktu Agencije za zaštitu ličnih podataka odaslanom poslaniku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damiru Arnautu u vidu odgovora na poslaničko pitanje. Štaviše iz agencije su naveli da su isti akt već uputili Elektroprivredi HZHB koja im se 18. juna obratila.

Ono što je u ovom slučaju zanimljivo jeste da je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH navedeni akt EPHZHB poslala 30. juna, a samo nekoliko dana kasnije direktorica RTV Herceg Bosne Slavica Karačić je najavila da se ide u potpisivanje ugovora, dakle uprkos negativnom mišljenju Agencije. Desetak dana kasnije korisinicima EPHZHB su na kućne adrese već stigli obrasci za plaćanje pretplate za RTV Herceg Bosne. Postavlja se pitanje da li je EP HZHB jednostavno ignorisala upozorenje Agencije za zaštitu ličnih podataka?

U njemu je Agencija navela da, po pitanju povrede Zakona o zaštiti ličnih podataka, u članovima Opštih uslova s aspekta pravičnosti i zakonitosti, jasno proizilazi da je isključiva svrha regulisanja međusobnih odnosa između snadbijevača i kupca ograničena na isporuku električne energije i stim u vezi prava i obaveza ugovornih strana (snadbijevača i kupaca).
Nadalje, Agencija konstatuje da je „riječ o vlastitom dobrovoljnom prilogu a ne RTV taksi iz člana 17. o Zakonu o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH”.

-Prema tome javni RTV servisi imaju zakonsku obavezu da izvrše naplatu RTV takse od svakog domaćinstva putem vlastitih službi ili to da povjere drugim pravnim licima. Za razliku od navedenog zakonskog okvira koji se odnosi na naplatu RTV takse kao zakonske obaveze u predmetnom slučaju je riječ o vlastitom prilogu, na dobrovoljnoj osnovi, u svrhu finansiranja pravnog lica. Naime, RTV HB nije javni RTV servis na koji se odnosi Zakon o JRTS BiH. Jasno je da bi opisanim postupanjem Elektroprivreda HZHB kao javno preduzeće čiji se rad zasniva na ovlaštenjima datim u zakonskim okvirima vršila uslugu za račun pravnog lica RTV HB koji nije javni RTV servis – stoji u mišljenju Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Takva aktivnost, dodaju, za kupce električne energije je neočekivana i može i dovesti du dilemu da li se radi o nekoj novoj zakonskoj obavezi koja nije bila predmet ugovora koji su zaključili sa Elektroprivrede HZHB. Ukoliko bi to bilo realizovano, dalje navode, onda bi se u budućnosti moglo očekivati da takve slične ponude budu dostavljene u ime bilo kojeg drugog subjekta ili pojedinca što nije u skladu sa svrhom za koju EP HZHB obrađuje lične podatke.
Inače, plaćanje pretplate za RTV Herceg-Bosne prvi je najavio Dragan Čović na zasjedanju HNS-a 4. juna ove godine.
Nakon najave da će putem federalnog preduzeća Elektroprivredete HZHB biti omogućeno plaćanje pretplate za RTV Herceg-Bosne, oglasili su se iz SDP-a te su pozvali Vladu FBiH da hitno reaguje i spriječi zloupotrebu javnih institucija.
Kako su naveli iz SDP-a BiH, finansiranje ovakvog projekta predstavlja pokušaj zloupotrebe javnog preduzeća koje je u vlasništvu svih građana FBiH u svrhu finansiranja preduzeća bliskih HDZ-u koji kroz svoje promovišu neustavne kategorije.

Ministarstvo prometa i komunikacija, kako je Fokus objavio, na čijem čelu je kadar SNSD-a Vojin Mitrović prijsačinilo je prijedlog odluke namjene sredstava u iznosu od 6.795.171 KM, odnosno akumuliranog viška prihoda nad rashodima od RAK-a za podršku RTV stanicama u BiH.

Prema nacrtu odluke upućenom Vijeću ministara, RTV Herceg Bosne iza kojeg stoji HDZ i HNS, namijenjeno je čak 1.510.000 KM, jednako kao i za FTV, dakle javnom servisu Federacije BiH. Samo neznatno više, odnosno 1.510.171 KM treba prema ovoj odluci da dobije državni javni servis BHRT, dok je za javni servis Republike Srpske odnosno RTRS planirano 2.265.000 KM.

Ova nevjerovatni prijedlog odluke, budući da se evidentno favorizuje, po prvi put, RTV Herceg Bosne koja i nije javni servis nauštrb FTV-a i BHRT-a, a svakako i RTRS koja će dobiti najveći dio kolača, treba da se uskoro nađe na sjednici Vijeća ministara.