stigle putem COVAX-a

Agencija za lijekove BiH odobrila upotrebu AstraZeneca vakcina

Iz Agencije za lijekove BiH su naveli da je jučer dostavljena nedostajuća dokumentacija za AstraZeneca vakcinu nakon čega je kompletiran nalaz

Kontrolna laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine u četvrtak je izdala pozitivan nalaz, odnosno odobrila upotrebu, AstraZeneca (Vaxzevria) vakcina koje su u BiH stigle preko COVAX mehanizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Pozitivan nalaz kontrole uslov je da bi se mogla vršiti imunizacija stanovništa, a nalazi su dostavljeni nadležnim institucijama bh. entiteta i Brčko distrikta.

Iz Agencije za lijekove BiH su naveli da je jučer dostavljena nedostajuća dokumentacija za AstraZeneca vakcinu nakon čega je kompletiran nalaz.

Prethodno, u ponedjeljak, izdat je nalaz za doze Pfizer/BioNTech vakcina nabavljenih putem COVAX mehanizma, čime je odobrena upotreba i ovih vakcina.

Vakcine koje je BiH kupila u okviru COVAX mehanizma 25. marta su stigle na Međunarodni aerodrom Sarajevo, a u pitanju je 26.400 doza AstraZeneca i 23.400 doza Pfizer vakcine. Doze su odmah po dolasku upućene krajnjim korisnicima, nadležnim entitetskim vlastima.

U Agenciji za lijekove BiH navode da nisu zaprimili zahtjev za kontrolu, niti su im dostavljeni uzorci Sinovac vakcine koje je BiH donirala Republika Turska.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH navode da je u toku prikupljanje potrebne dokumentacije za podnošenje zahtjeva za kontrolu.

Donaciju Republike Turske od 30.000 doza Sinovac vakcina, koje su u BiH stigle 28. marta, prema odluci Savjeta ministara BiH raspodijeliće Ministarstvo civilnih poslova BiH, i to Republici Srpskoj 11.020, Federaciji BiH 17.980 i Brčko distriktu BiH 1.000 doza.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH navode da je nakon carinskih procedura donacija smještena u skladište Hercegovinalijeka u Rajlovcu, odakle će biti upućena prema krajnjim korisnicima, nadležnim vlastima entiteta i Brčko distrikta.