Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik IRMCT-a

Agius: Za žrtve je ovo bilo 25 dugih godina patnje i traganja za pravdom

Agius

Kaže da je uvjeren da ćemo vidjeti bolje dane, jer 25 godina predstavlja sazrijevanje cijele jedne generacije a time i mogućnosti promjene.

Teško je povjerovati da je prošlo četvrt vijeka od genocida, ali mogu zamisliti da se to žrtvama čini kao vječnost bez njihovih voljenih. Danas vidim koliko je sve uticalo i na moj život – rekao je predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma (IRMCT) Carmel Agius tokom današnjeg obilježavanja 25. godišnjice od genocida u Srebrenici.

Agius naglašava da je za žrtve to bilo 25 dugih godina patnje, kao i iscrpljujućeg traganja za pravdom.

– Za vas nije ništa manje mučan dan od bilo kog drugog, ali za nas ostale ovo je prilika da se smisleno osvrnemo na napredak postignut od 1995. kao i na ono što preostaje da se uradi. Pred nama je još mnogo posla iako su Haški tribunal i Mehanizam donijeli pravdu u međunarodnim razmjerama, ali hiljade navodnih izvršilaca čeka pravdu pred domaćim sudovima. Žrtve još uvijek muče oni koji negiraju genocid, a revizionisti žele pokopati istinu – kazao je Agius.

Dodaje da je uvjeren da ćemo vidjeti bolje dane, jer 25 godina predstavlja sazrijevanje cijele jedne generacije a time i mogućnosti promjene.

– Vaša djeca imaju sposobnost i rješenost da stvaraju drugačiju stvarnost ako se za to opredjele . Uvjeren sam da će se zalagati za istinu i pravdu. Oni će također morati po strani da ostave mržnju kako bi ostvarili trajnu transformaciju. Uvjeren sam da će na kraju uz međunarodnu zajednicu oni u tome uspjeti – zaključio je Agius.