Profesor u Londonu

Ahmed Kovačević dobitnik nagrade Kraljevskog instituta mašinskih inžinjera

profesor kovacevic ahmed (1)

Profesor Ahmed Kovačević ponosan je i zahvalan što je IMechE prepoznao doprinose koje su on i njegov tim napravili u oblasti mašina za procesiranje fluida, u posljednjih pet godina

Tuzlak i profesor na City University u Londonu Ahmed Kovačević, dobitnik je prestižne James Clayton nagrade za 2020. godinu. Ta nagrada dodjeljuje se za izniman doprinos mašinstvu i srodnim naukama, tehnologiji i izumima.

Nagradu dodjeljuje Kraljevski institut mašinskih inžinjera (IMechE). Ta institucija je neovisno profesionalno udruženje i učeno društvo sa sjedištem u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo, koje predstavlja mašinske inžinjere i inžinjersku profesiju. Ima više od 120. 000 članova u 140 država, koji rade u različitim industrijama poput željeznice, automobila, vazduhoplovstva, proizvodnje, energetike, biomedicine i građevine.

Profesor Ahmed Kovačević ponosan je i zahvalan što je IMechE prepoznao doprinose koje su on i njegov tim napravili u oblasti mašina za procesiranje fluida, u posljednjih pet godina.

-Naš rad je koncentrisan na kompresore. Interesantna je činjenica da se 20 posto električne energije koja se proizvede u razvijenim državama koristi za pogon kompresora. Naprimjer, svaki rashladni ili uređaj za klimatizaciju ima kompresor, u svim procesima se koriste kompresori za povećanje pritiska fluida, svuda oko nas se koristi komprimirani zrak, počev od bolnica, prehrambene i farmaceutske industrije pa do uređaja za rad na cestama i tako dalje – kazao je.

Kako pojašnjava, u obraćanju prilikom dodjele nagrade CEO Imeche dr. Colin Brown je istakao da je, zahvaljujući radu tima profesora Ahmeda Kovačevića iskorištenost kompresora unaprijeđena i procjenjuje se da je to dovelo do smanjenja emisije CO2 od 30MT što čini 0,1posto svjetske proizvodnje CO2.

-Ta nagrada je ne samo priznanje meni, nego i čitavom timu u Centru za kompresore na City Univerzitetu u Londonu – naglasio je.

Veliku Britaniju prvi put je posjetio u junu 1996. godine, po prestanku rata u Bosni i Hercegovini, na poziv kolege i bivšeg profesora sa Sarajevskog univerziteta prof. Nikole Stošića.

Proveo je tri mjeseca na City Univerzitetu u Londonu da završi magistarski rad i projekt konstruisanja kompresora za jednu firmu iz Turske s kojom je Centar za kompresore, u kojem je sad direktor, imao prvi komercijalni ugovor.

-Tokom tog boravka sam pozvan da se pridružim Centru na duže vrijeme jer su oni upravo tada potpisivali ugovor s indijskom kompanijom ‘Elgi’ za razvoj familije kompresora za indijsko tržište i trebali su iskusnog stručnjaka koji se bavi tom oblasti.

Po povratku u Bosnu i Hercegovinu sam se dogovorio s Rektoratom Univerziteta u Tuzli da uradim doktorat u Londonu te sam 1998. godine sa suprugom i djecom preselio u Veliku Britaniju i zaposlio se na City Univerzitetu u Londonu kao asistent istraživač – priča on.

Doktorirao je 2002. godine na istom univerzitetu, na temu modeliranja volumetrijskih mašina, što je bio pionirski rad u upotrebi metoda trodimenzionalne numeričke mehanike fluida u ovim mašinama.

-Moj doktorat je otvorio čitavu oblast istraživanja i omogućio mi da 2004. godine postanem vanredni profesor na City Univerzitetu te da 2008. dobijem mjesto profesora i Katedru za konstruisanje i kompresore koja je sponzorisana od kompanije Howden, firme koja je prva počela proizvoditi vijčane kompresore 1938. godine. Ja sam, još dok sam živio i radio u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu i Tuzli, imao dobre veze s industrijom, a s dolaskom u Veliku Britaniju te su se veze višestruko proširile tako da sam danas direktor Centra za kompresore na City Univerzitetu, urednik Časopisa za procesnu mašinsku tehniku, član Udruženja mašinskih inžinjera Velike Britanije, organizator vodeće svjetske konferencije “Kompresori i sistemi”.

Ove godine sam dobio sam Katedru za kompresore na City Univerzitetu u Londonu koja je finansirana od Kraljevske Akademije za inžinjerstvo, a izabran sam za prodekana za saradnju s industrijom na Fakultetu za matematiku, kompjuterske nauke i inžinjerstvo na City Univerzitetu. Također, 2014. sam sa City Univerziteta pokrenuo kompaniju PDM Analyisis Ltd koja razvija i komercijalizuje softver SCORG koji sam s mojim timom razvio na Cityju. SCORG je danas vodeći softver za modeliranje i dizajn vijčanih kompresora, a za razvoj tog softvera redovno angažujem kompanije iz Bosne i Hercegovine kao što je ‘Leftor’ iz Tuzle – naglasio je.

Kako prof. Ahmed Kovačević kaže ova svjetska kriza izazvana širenjem virusa COVID-19 neminovno je utjecala na sve i dovela do promjene u načinu rada i poslovanja.

– Mislim da su školstvo i zdravstvo jako pogođeni i da će se to osjećati generacijama na sličan način na koji je rat u Bosni i Hercegovini izazvao da i danas nakon 25 godina od završetka rata još imamo posljedice i strahove. Međutim, kriza ovog razmjera otvara i nove mogućnosti. Ja vjerujem da je ovo samo jedan korak u evoluciji koji će čovječanstvu donijeti nove horizonte o kojima nismo mogli ni sanjati ranije.

Mi u Centru za kompresore na City Univerzitetu, a i moja kompanija PDM Analysis su u ovom periodu doživjeli nevjerovatan pozitivan rast za koji mislim da je posljedica interesa industrije za boljom i čišćom okolinom.

Velika je sreća da smo svi zdravi i nadam se da će se to i nastaviti za šta je glavni preduslov da poštujemo pravila koja su vlade naših zemalja donijele s ciljem zaštite svih nas. Ova će epidemija proći i nadam se da ćemo izaći jači i spremniji kao što smo i u Bosni i Hercegovini nakon posljednjeg rata vidjeli mogućnost za razvoj i prosperitet – poručio je, prenosi BHDINFODESK.