Suđenje

Ahmetović svjedočio da je Bektić obavljao svoje poslove, a njega povremeno vozio

sadik ahmetovic

Ahmetović je rekao da je dogovor bio da ga Bektić vozi kući, uglavnom petkom, kao i na dalji put, pošto je tada bio bezbjednosno ugrožen i tražio je adekvatnu zamjenu za vozača

Svjedočeći u svoju korist, bivši ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović izjavio je da je Adnan Bektić obavljao poslove iz ugovora o djelu koji su s njim potpisivani i da se niko nikada nije žalio u tom smislu, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Ahmetovića optužnica tereti da je potpisivao ugovore o djelu sa Adnanom Bektićem, koji nije obavljao naručene poslove.

Optuženi je rekao da nijedan ugovor o djelu nije zaključen na njegovu inicijativu, nego da ih je on potpisivao kada bi to tražili pomoćnici ili sekretar. Istakao je da se niko nije žalio da te osobe ne izvršavaju predviđene zadatke, a da su imali priliku da to učine pisanim putem ili na redovnim sastancima.

Ahmetović je kazao da je s njegovim imenovanjem krajem 2009. godine Bektić došao da radi kao njegov vozač na osnovu ugovora o radu.

Naveo je da je Bektiću ugovor istekao 2011. i da je, s obzirom da se radi o osobi s visokom stručnom spremom koja govori tri jezika, traženo da bude angažovan i da je po ugovoru o djelu raspoređen u Sektoru za zaštitu i spašavanje kod pomoćnika ministra Samira Agića.

Ahmetović je rekao da je dogovor bio da ga Bektić vozi kući, uglavnom petkom, kao i na dalji put, pošto je tada bio bezbjednosno ugrožen i tražio je adekvatnu zamjenu za vozača.

Optuženi je kazao da je cijelu 2011. godinu bio u tehničkom mandatu i da je ponovo izabran 2012., ali da je nakon dva do tri mjeseca pokrenut postupak njegove smjene.

“Više i nisam razmišljao da nekoga angažujem”, rekao je Ahmetović o popunjavanju pozicije vozača.

Prema optužnici, Ahmetović je od kraja 2011. do septembra 2012. potpisao četiri ugovora o djelu s Bektićem, koji nije obavljao naručene poslove. Kako se navodi, optuženi je Bektiću omogućio sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 12.280 konvertibilnih maraka (KM) i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM.

Ahmetović je kazao da je Bektić obavljao poslove predviđene ugovorom o djelu i da vjeruje da postoje izvještaji o tome kod Agića. Napominjući da je prošlo dosta godina, prisjetio se da je Bektić bio angažovan na dostavi pomoći kada su bile snježne vremenske nepogode, na evakuaciji bh. građana iz Libije i Egipta, te pripremi konferencije o cyber kriminalu.

Optuženi je rekao da je realizacija projekta “Argus”, na kojem je bio angažovan Bektić, inače bila problematična jer se čekala politička saglasnost.

Kod posljednja dva ugovora, kako je naveo Ahmetović, Bektić je radio poslove koji su se odnosili na odgovore na poslanička pitanja.

On je kazao da su revizorski izvještaji u njegovo vrijeme bili pozitivni, a da su se neke od preporuka odnosile na proširivanje sistematizacije radnih mjesta. Međutim, kako je dodao, za taj postupak potrebno je “milion suglasnosti”.

Odgovarajući na pitanja sudije Ize Tankića u vezi sa svjedočenjem Agića u ovom postupku, Ahmetović je rekao da se Agić nije protivio produženju ugovora Bektiću.

“Ne bih imao razloga da mu produžim ugovor, da stvaram problem i sebi i njemu”, kazao je optuženi.

Kao svjedokinja Odbrane saslušana je Dijana Terzić-Mojević, koja u Ministarstvu bezbjednosti obavlja poslove stručne savjetnice za normativno-pravne poslove. Ona je objasnila procedure prilikom sklapanja ugovora o djelu, navodeći da se oni sklapaju za poslove koji nisu predviđeni sistematizacijom.

Dodala je da se ti ugovori zaključuju na mjesec, dva ili tri, a da se potom mogu produžiti. Navela je da nakon sastavljanja ugovora akt parafira pomoćnik ministra, pa sekretar pa šef kabineta pa tek onda ide ministru. Napomenula je da ugovore može potpisivati i pomoćnik.

Ona je rekla da se sjeća da je Bektić bio angažovan po ugovoru o djelu i da ga je viđala u toku radnog vremena. Dodala je da joj je poznato da je Bektić bio vozač, ali da misli da je vozio ministra poslije radnog vremena.

Za 24. maj zakazane su završne riječi.