Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ajkunić demobilisanim borcima javno obećao: Nema više para za udruženja

BiH

fena_ajkunic_borci

Demobilisani borci iz Bugojna okupili su se danas ispred zgrade Općine gdje su još jednom zatražili rješavanje njihovih zahtjeva.

– Tražimo javnu objavu boračkog registra po ratnim jedinicama, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja, i fond iz kojeg bi se izdvajala sredstva za borce, a posebno one koji čekaju posao na biroima za zapošljavanje – kazao je jedan od okupljenih boraca Nazil Velić.

Istaknuo je da su danas na protokol Općine Bugojno predali zahtjev za održavanje vanredne sjednice Općinskog vijeća, i donošenje odluke kojom bi se ukinulo finansiranje boračkih udruženja.

– Mislim da će naši zahtjevi biti pozitivno riješeni. Nas borce raduje što nam je i načelnik Bugojna Hasan Ajkunić dao podršku. Uostalom, on je naš saborac i dobro razumije probleme koje imamo – poručio je Velić.

U razgovoru s okupljenim borcima, načelnik Ajkunić je konstatirao da su njihovi zahtjevi opravdani, te izrazio očekivanja da će se vrlo brzo i sistemski riješiti.

– Ja ću uvijek biti uz borce, bez obzira na koji način oni protestirali. Dijelit ću njihovu i sudbinu naše države i Bugojna. Vjerujem da će se njihova pitanja vrlo brzo naći u parlamentu – naglasio je.

Također, Ajkunić je jedan od prvih, ako ne i prvi načelnik koji je danas borcima javno obećao da nijedna marka neće biti uplaćena boračkim organizacijama i udruženjima iz općinskog budžeta.

Izrazio je očekivanja da će Općinsko vijeće uskoro razmatrati to pitanje, te da će svi pripadnici Armije RBiH i HVO-a s dvije, tri i više godina provedenih u jedinicama ovih formacija, biti obuhvaćeni boračkim dodatkom.

Okupljanje boraca u Bugojnu osiguravali su i ovaj put pripadnici PU Bugojno, a proteklo je dostojanstveno i bez incidenata.