Akademija povodom Dana državnosti BiH: Moramo čuvati temelje državnosti i državu

dan drzavnosti

U Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu u četvrtak je održana svečana akademija povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH i 74. godišnjice ZAVNOBiH-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Enisa Čomić, predsjednica Skupštine UABNOR Stari Grad Sarajevo, izjavila je kako je veoma važno da se različitim svečanostima i programima obilježava Dan državnosti BiH u cijeloj zemlji.

“Vrlo je značajno da se svake godine obilježava ovaj dan kako ne bi zaboravili našu historiju jer mi smo dobili temelje državnosti i državu Bosnu i Hercegovinu i mi zato nastojimo da to ne padne u zaborav jer neki u ovoj zemlji pokušavaju da promijene historiju. Svi to vrlo dobro znamo. Znamo da na taj način žele ispisati novu historiju”, rekla je Čomić.

Dodala je kako je stoga najvažnije da svi građani Bosne i Hercegovine, a posebno mladi naraštaji, baštine vrijednosti svoje zemlje.

“Da se ne bi zaboravilo, mi nosioci ove baštine trebamo čuvati sjećanje na državu, posebno mladi naraštaji jer na mladima svijet ostaje. Uvijek je mladost bila avangarda svakog društva i države, i to je naša zadaća jer mi smo u svojoj državi i ne damo nikom drugom da nam upravlja našom zemljom”, kazala je Čomić.

Svečanosti su prisustvovali i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, profesor historije Husnija Kamberović i brojni građani.

Svečanu Akademiju je organizovalo Udruženje antifašista i boraca NOR-a Stari Grad Sarajevo.