Bihać

Akademijom obilježena 80. godišnjica Prvog zasjedanja AVNOJ-a, prisustvovao i Mesić

l_6c9fdf77b9929e8eb0e04c09fd270fde

Svečanoj akademiji povodom 80 godina od Prvog zasjedanja AVNOJ-a i uoči Dana državnosti BiH prisustvovale su i brojne zvanice, strane delegacije, te učenici osnovnih i srednjih škola u gradu na Uni

Nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić prisustvovao je današnjem obilježavanju 80. godišnjice Prvog zasjedanja AVNOJ-a, koje je organiziralo Udruženje antifašista grada Bihaća.

-Poziv sam prihvatio bez ikakve dvojbe, pogotovo što Bosna i Hercegovina sutra obilježava Dan državnosti. Moram ponoviti kako se ja uvijek borim i zalažem za cjelovitu, demokratsku i građansku BiH. Veseli me svaki uspjeh ove zemlje, njenih građana i gradova. Nadam se da će se uskoro stvoriti i uslovi za rješavanje određenih političkih pitanja, odnosno napredak građanske BiH. Čini mi se da su prvi predznaci već vidljivi nakon Općih izbora. Također, zadovoljstvo mi je da se sjećamo i na ovakav način poštujemo zajedničku historiju. Nekako mi je kao počasnom građaninu Bihaća i obaveza doći na godišnjicu obilježavanja Prvog zasjedanja AVNOJ-a – izjavio je Mesić.

Svečanoj akademiji povodom 80 godina od Prvog zasjedanja AVNOJ-a i uoči Dana državnosti BiH prisustvovale su i brojne zvanice, strane delegacije, te učenici osnovnih i srednjih škola u gradu na Uni.

-Stigli su nam brojni prijatelji antifašisti iz zemalja regiona, te zajedno s nama posjetili Muzej Prvog zasjedanja AVNOJ-a u Bihaću. Na dostojanstven smo se način prisjetili heroja narodno-oslobodilačke borbe i istaknutih antifašista, dok smo se na svečanoj akademiji svim zvanicama zahvalili plaketama. Idealna svečanost u našem gradu i uoči Dana državnosti – rekla je predsjednica Sekcije mladih antifašista Sandra Džemaili.

Predstavnici Grada Bihaća i Vlade Unsko-sanskog kantona sutrašnji Dan državnosti BiH obilježit će prvenstveno odavanjem počasti onima koji su u odbrani Bosne i Hercegovine položili vlastite živote.