Ministar odbrane Turske

Akar: Separatističke izjave ne koriste nikome u BiH

akar AA (1)

Domaćin posjete delegacije Ministarstva odbrane Republike Turske je ministar odbrane BiH Sifet Podžić

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar poručio je danas u Sarajevu da separatističke izjave ne koriste nikome u Bosni i Hercegovini i da je njegova zemlja spremna na jačanje saradnje s BiH u oblasti odbrane, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegacija Ministarstva odbrane Republike Turske, na čelu sa ministrom Hulusijem Akarom, započela je danas zvaničnu posjetu Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Nakon svečanog dočeka delegacije koju predvodi ministar Akar u krugu zgrade Ministarstva odbrane BiH, održan je zvanični sastanak delegacija Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane Republike Turske.

Domaćin posjete delegacije Ministarstva odbrane Republike Turske je ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Akar je na zajedničkoj konferenciji za novinare zahvalio ministru Podžiću na srdačnoj dobrodošlici te podsjetio da je prva aktivnost jutros bila posjeta Šehidskom mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

Akar je podsjetio na izjave predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana koji u svakoj prilici ponavlja da je narod u Bosni i Hercegovini za njih jedan narod, jedna cjelina.

Ministar Akar je ponovio da Turska, kao balkanska zemlja, pridaje veliki značaj miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

“U tom smislu, iskreno podržavamo put Bosne i Hercegovine ka integracijama u Evropsku uniju i NATO”, rekao je Akar i nastavio:

“Koristimo svaku priliku da proširimo i ojačamo saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i u oblasti odbrane i na ostalim poljima.”

Ponovio je da je Turska spremna na svaki vid saradnje sa BiH.

“Želim da kažem i da je Turska spremna na svaki vid saradnje sa Bosnom i Hercegovinom i kada se radi o sektoru odbrambene, namjenske industrije, u okviru naših mogućnosti”, rekao je Akar.

Turski ministar je rekao da separatistička retorika u BiH ne koristi nikome.

“Smatram da separatističke izjave u Bosni i Hercegovini ne koriste nikome. Kao što sam i rekao, mi vidimo narod BiH kao jedan narod, a situaciju u zemlji pratimo s velikom pažnjom. Pozivamo sve strane da reaguju smireno, strpljivo i s dijalogom. Vjerujemo da će se postojeći problemi riješiti dijalogom i razgovorom, jer je to najbolji način za sve u Bosni i Hercegovini”, poručio je Akar.

Kako je rekao, “uvijek smo spremni da razmotrimo bilo koji vaš zahtjev i da pomognemo u svakom pogledu i na svaki način, uključujući i podsredovanje, ukoliko se to od nas zatraži”.

Akar će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, obratiti se studentima Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), te obići LOT kuću Turske vojne misije u Zenici, kao i turske vojnike u bazi “Butmir” kod Sarajeva.