Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pranje novca

Akcija “Bulevar”: Ovo su imena osumnjičenih, oduzima im se višemilionska imovina

akcija bulevar
Foto: Screenshot/Avaz

Hapšenja su provedena na području Kiseljaka, Viteza, Zenice i Sarajeva

U sklopu operativne akcije „Bulevar“, na području Srednjobosanskog kantona policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su realizovali pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na 11 lokacija, dok je pretres na dvanaestoj lokaciji još uvijek u toku.

Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo a zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Krivotvorenje isprave”, “Nedozvoljena trgovina”, “Pranje novca” u vezi sa krivičnim djelom “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela” i “Osnovi odgovornost pravnog lica” koja su propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Imena osumnjičenih

Kako piše Avaz, osumnjičeni u ovoj su Jure Miletić, vlasnik firme “AC Juro“, Marijana Miletić, Danica Miletić, Pero Čalić, Mijo Miletić, Ragib Emšo, Sonja Mlakić, Ankica Čalić, Ivan Miletić, Anja Vidović, Leonarda Prskalo, Darija Vrebac, Marija Vrebac i Ivica Vidović.

Oni su osumnjičeni za krivično djelo pranje novca. Oduzima im se imovina za koju se sumnja da je pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 2,4 miliona KM.

Hapšenja su provedena na području Kiseljaka, Viteza, Zenice i Sarajeva.

U operativnoj akciji “Bulevar” preduzimaju se i aktivnosti u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti Bosne i Hercegovine, kojom prilikom će se putem svih banaka u Bosni i Hercegovini i ostalih obveznika izvršiti provjere stanja po računima predmetnih lica, kao i da li isti posjeduju sefove u bankama.

Do sada je blokirano blizu 618.025,64 konvertibilnih maraka i 35.513,93 eura.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta velika količina poslovne dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Oduzete nekretnine

Policijski službenici SIPA-e su tokom rada po predmetu, odnosno dokumentovanju počinjenih krivičnih djela, identifikovali nekretnine koje su osumnjičena lica stekla izvršenjem krivičnih djela, a radi se o 20 stanova, 26 ostava i 16 garažnih mjesta na području Sarajeva, u vezi kojih je Kantonalni sud u Sarajevu na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo donio rješenje o privremenoj zabrani raspolaganja navedenim nekretninama koje će biti dodjeljene Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na dalju nadležnost.

Pretresi se realizuju u saradnji sa Poreskom upravom Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvima unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona i Zeničkodobojskog kantona.

Uzimajući u obzir da su aktivnosti u toku, o konačnom ishodu javnoš će biti informisana naknadno, saopćeno je iz SIPA-e.