Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RS

Akcija “Fiskalne kase”: Račune izdavali, ali porez nije uplaćivan

fiskalni-racun

Vlasnici lokala su u sklopu akcije “Fiskalne kase” osumnjičeni da su imali softverske programe pomoću kojih su izbjegavali plaćanje poreza pri izdavanju fiskalnih računa

U 33 ugostiteljska objekta, od čega 32 iz Banjaluke te jedan iz Prijedora, danas su upali policajci i poreznici u sklopu akcije “Fiskalne kase”, a koja je izvedena zbog sumnje da ugostitelji za dio svog prihoda nisu uplaćivali porez, iako su uredno izdavali račune.

Kako “Nezavisne” nezvanično saznaju, mete inspektora u Banjaluci su, između ostalih, bili ugostiteljski objekti “Jova bar”, “Mac Tire Pub”, “Vienna”, “Mala stanica”, “Cinecitta”, “Bizzare Diverse Bar”, “Kset”, “Casamassima”, picerija “Kod Brke”, “Kazamat”, “Streamline”, “Olivia”, “Lukijan”, “Vila Vrbas”, pekara “Malta”, “By Miscela”, “Kafeterija 5”, “Bonafides”, “Milky Onassis”, “Plan B”, “Voulez Vous”, “MCB pivnica”, “San Trope”, “Sebastijan”, “Alegro” i “Scorpion”.

Kako pišu Nezavisne novine, izuzete su im kase i dokumentacija, ali nijedan ugostiteljski objekat nije zatvoren.

Akciju “Fiskalne kase”, u okviru koje su izvršeni pretresi na 33 lokacije kod 22 lica, izvršili su policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS u saradnji sa pripadnicima policijskih uprava Banjaluka i Prijedor i Poreske uprave Republike Srpske.

“Akcija je bila usmjerena na otkrivanje krivičnih djela utaja poreza, neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i izvršenjem krivičnih djela u sastavu kriminalnog udruženja, a koje se odnose na malverzacije u vezi sa fiskalnim kasama”, kazala je Mirna Miljanović, portparolka MUP-a Republike Srpske.

Naime, vlasnici lokala su u sklopu akcije “Fiskalne kase” osumnjičeni da su imali softverske programe pomoću kojih su izbjegavali plaćanje poreza pri izdavanju fiskalnih računa, a izvršen je pretres osoba za koje se sumnja da su im omogućile korištenje tih programa

“Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet u okviru ove akcije u prethodnom periodu podnijeli su Republičkom javnom tužilaštvu tri izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 32 lica zbog postojanja osnova sumnje da su isti izvršili ukupno 43 krivična djela koja se odnose na malverzacije u vezi sa fiskalnim kasama i računima. Sve dalje mjere i radnje preduzimaće se pod nadzorom nadležnog tužilaštva”, navela je Miljanovićeva.

Iz Poreske uprave RS saopštili su da su na osnovu podataka iz službenih evidencija, kao i informacija sa terena, došli do indicija da pojedini poreski obveznici u RS ne prijavljuju sav prihod Poreskoj upravi RS, a kontrolama evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa utvrđeno je da oni uredno izdaju fiskalne račune.

“Po naredbi Okružnog suda Banjaluka, inspektori MUP-a RS, u saradnji sa inspektorima Poreske uprave RS, vršili su pretrese te privremeno oduzeli predmete i dokumentaciju iz više poslovnih objekata u Republici Srpskoj radi prikupljanja dokaza u vezi sa postojanjem osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo utaja poreza i doprinosa”, kazali su u Poreskoj upravi Republike Srpske.

Navodi se da je cilj prikupljanja dokaza, ne samo utvrđivanje eventualne krivične odgovornosti poreskih obveznika, nego će dobijene informacije poslužiti Poreskoj upravi RS i za utvrđivanje dodatnih poreskih obaveza, u skladu sa Zakonom o poreskom postupku, korištenjem indirektnih metoda utvrđivanja poreske osnovice.

“I u narednom periodu ćemo u saradnji sa drugim institucijama nastaviti rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza sa ciljem da svi poreski obveznici posluju u skladu sa pozitivnim propisima te da bude stvorena lojalna konkurencija, odnosno da svi u Republici Srpskoj posluju pod istim uslovima”, zaključuje se u saopštenju.