Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija povodom obilježavanja Međunarodnog dana uništavanja oružja

Uništavanjem više od 1.400 komada prikupljenih i zaplijenjenih pušaka i pištolja kao i više od 1.000 komada dijelova oružja i prateće opreme, danas će u Banjoj Luci biti obilježen Međunarodni dan uništavanja oružja.

Akciju uništavanja oružja u krugu livnice metala ‘Jelšingrad’ u Banjoj Luci, organizuju Koordinacioni odbor za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u BiH u saradnji s Evropskom unijom u BiH (Delegacija EU u BiH/Ured specijalnog predstavnika EU), Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH) i Centrom za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC).

Ovom događaju će, među ostalima, prisustvovati šef Odjela za vladavinu prava, Ured specijalnog predstavnika EU u BiH Richard Wood, predsjedavajući Koordinacionog odbora za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u BiH Ermin Pešto i Slobodan Tadić, rukovodilac Sektora Pravda i sigurnost, UNDP BiH.

Međunarodni dan uništavanja oružja, koji su 2001. godine inicirale Ujedinjene nacije, služi kao podsjetnik o opasnosti koju višak oružja, kao i slabo osigurano i nezakonito posjedovano oružje, predstavljaju za svakodnevnu bezbijednost i sigurnost svih građana. U jugoistočnoj Evropi, problem cirkulacije i proliferacije malokalibarskog i lakog naoružanja ne poznaje granice i kao takav zahtijeva zajednički odgovor na regionalnom nivou.

Odlukom Vijeća EU Centru za kontrolu malokalibarskog i lakog oružja za jugoistočnu i istočnu Europu (SEESAC) povjeren je regionalni projekt u iznosu 6.508.136 eura, koji će od 2017. do 2019. godine pružati tehničku i finansijsku podršku institucijama u jugoistočnoj Evropi za provođenje aktivnosti kontrole malokalibarskog i lakog naoružanja.

Putem ovog projekta u BiH je uništeno 1.319 komada kratkog i 996 komada dugog oružja, koje su policijske agencije oduzele tokom svojih akcija ili koje je Ministarstvo odbrane BiH proglasilo viškom, što je značajno uticalo na opću sigurnost BiH i njenog stanovništva.