BiH

u toku pretresi

Akcija “Profit” : Među osumnjičenima Blekić, Ćelam, Dizdar…

09/12/2020
Foto: Ilustracija

Akcija se izvodi po naredbama Tužilaštva Kantona Sarajevo i Kantonalnog suda u Sarajevu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas od ranih jutarnjih sati provode operativnu akciju kodnog naziva “Profit“.

Akcija se izvodi po naredbama Tužilaštva Kantona Sarajevo i Kantonalnog suda u Sarajevu.

U toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku koje koriste 16 fizičkih i devet pravnih osoba zbog postojanja osnova sumnje da su osobe osumnjičene u ovom predmetu počinile krivično djelo – organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima – prevara u privrednom poslovanju, pranje novca i prevara, te zloupotreba položaja ili ovlaštenja (KZ FBiH).

Nakon što je SIPA dostavila izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv više osoba, Tužilaštvo KS je proširilo istragu i na osobe među kojima su predsjednik Komisije za vrijednosne papire Hasan Ćelam i dugogodišnji Blekićev poslovni saradnik Edin Dizdar, javlja N1.

U toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku koje koriste 16 fizičkih i devet pravnih lica zbog postojanja osnova sumnje da su lica osumnjičena u ovom predmetu počinila krivično djelo “Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima “Prevara u privrednom poslovanju”, “Pranje novca“, „Prevara“ i„Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“.

Ova akcija je pod direktnim nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Nakon višemjesečne istrage pripadnici SIPA-e su po nalogu Tužilaštva KS rano jutros započeli realizaciju akcije kodnog naziva “Profit”. U toku su pretresi na više lokacija zbog krivičnih djela organizirani kriminal i pranje novca”, kazala je za N1 portparolka Kantonalnog tužilaštva KS Azra Bavčić.

Kako je potvrdila Bavčić, među osumnjičenima je i biznismen Zijad Blekić.

U realizaciji ove akcije učestvuje i MUP Kantona Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.